Barolar Birliği'nden 'Adli Kolluk Yönetmeliği' değişikliğine iptal başvurusu

"Yolsuzluk ve Rüşvet" operasyonlarının ardından AKP'nin değişiklik yaptığı Adli Kolluk Yönetmeliği için, Türkiye Barolar Birliği Danıştay'a iptal başvurusunda bulundu.

TBB Başkanı Metin Feyzioğlu Hürriyet'e yaptığı açıklamada, Danıştay'a başvuruda iki konuda iptal isteminde bulunduklarını açıkladı.

Buna göre, iptal konusundaki ilk başvuru yönetmelikte yapılan, Savcıların Başsavcıya bilgi vermesine ilişkin bölüme yönelik gerçekleşti. Feyzioğlu, iptal başvurusunun savcılara yönelik bölümünü şöyle anlattı

"Yeni yönetmelikte, savcılar Başsavcıya bilgi vermeli deniyor. Bunun yönetmelikle ilgisi yok. Zaten kanuna göre savcılar, başsavcı adına işlem yapar. Her başsavcı da kendi bölgesinde görev dağılımını nasıl istiyorsa, öyle gerçekleştirir. Bunu da kendi bölgesinde görev yapan savcılara ister yazılı, ister sözlü olarak tebliği eder. Adalet Bakanlığı'nın ise başsavcılara emir vermesi söz konusu olamaz. Bu konuda iptal başvurusunda bulunduk."

TBB'nin yönetmelikle ilgili ikinci iptal başvurusu ise, yönetmelikte yer alan kolluk faaliyetlerine ilişkin bölüme oldu. Feyzioğlu, bu konudaki iptal başvurusunu ise şöyle anlattı

"Kolluk faaliyeti, idari ve adli kolluk olarak ikiye ayrılır. İdari kolluk, asayişle, kamu düzeninin korunması, suçun önlenmesi ile ilgili görev yapar. Bu faaliyeti sırasında da idari kolluk, mülki amirine, mülki amir de İçişleri Bakanı'na bağlı çalışır. İdari kolluk faaliyeti sırasında bu silsile içinde bilgi alışverişi yaşanır. Adli kolluk faaliyeti içinde ise hiçbir şekilde mülki amir ya da bakan yoktur. Adli kolluk faaliyeti sırasında mülki amire, ya da bakana bilgi verilmesi, Anayasa'ya aykırıdır .Anayasa'nın yargının yürütmeden bağımsız olduğunu ifade eden maddesine aykırıdır. Adli kolluğun mülki amirine bilgi vermesinin zorunlu hale getirilmesi, yürütmenin yargıya müdahalesi anlamına gelir. Biz bu sebeplerle iptal davası açtık. "