Balyoz'da görev yapmış bir hukukçu: 'Karar siyasidir, üzülüyorum'

Balyoz Davası'nda görev yapmış bir hukukçu davada çıkan kararı değerlendirdi. Kararın hukuki değil siyasi olduğunu vurgulayan hukukçu, Emniyet ve İstihbarat’ın istediği doğrultuda karar vermeyenlerin adliyeden gönderildiğini söyledi.

Radikal’nin haberine göre, Ergenekon ve Balyoz davalarında görev almış adının açıklanmasını istemeyen bir hukukçu, Balyoz ve diğer davalarda Emniyet ve İstihbarat’ın istediği yönde kararlara imza atmayan üç hâkimin adliyeden gönderildiğini, bu yönde kararları onaylayanların ise terfi ettiğini söyledi.

Davayı değerlendiren hukukçu şöyle konuştu:

“O dönem verilmiş kararlarımın arkasındayım. Fikrim değişmedi. Bugün televizyonlarda o davaların siyasi oldukları söyleniyor. Aynı kanaati paylaşıyorum. Çünkü hukukçuyum ben. O davalara bugün bakanlar kadar hukukçuyum. Sadece yargı adına üzülüyorum. Yargılamanın başından beri tutuklamada ısrar eden mahkemeden başka bir karar çıkmasını beklemiyordum.

Verilecek kararın bu olacağını da tahmin ediyordum. Özel yetkili mahkemelerde insanları tahliye etmiyorsanız bilin ki bu insanlar mahkûm olacaktır. HSYK değiştikten sonra bu sonucun ortaya çıkması normaldir. O tarihte verdikleri tahliye, ret ve beraat kararları nedeniyle Yılmaz Alp, Oktay Kuban ve Yuncay Aslan’ın adliyeden gönderildiler. Bu üç kişi hukukçu kimliğini bozmadı bu durum ortaya çıktı.”

‘Kararlarımızla konuşuruz’
Balyoz kararını veren mahkemenin üye hakimi Murat Üründü ise kararın gerekçelerini yazacaklarını söyleyerek,“Biz hükmü verdik. Bu kararın gerekçelerini daha yazmadık. Karar hakkında konuşmamız hem doğru hem etik değil. Biz hâkimler kararlarımızla konuşuruz” şeklinde konuştu.