Bakan Kılıç'ın bilim düşmanı sözlerine üniversitelerden cevap

Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç'ın bilim düşmanı sözlerine Üniversite Kongresi katılımcısı topluluklardan cevap geldi. Cevapta "bilimin ve gerçeğin düşmanları saldırılarına devam ederken tüm gücümüzle aydınlanmaya ve aydınlatmaya devam edeceğiz" denildi.

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’ın kendisini protesto eden öğrenciye söylediği “Evrimi tabii ki sansürleyeceğim. Sen evrime mi inanıyorsun? Maymundan mı geldin? Yukarıda Allah var” sözlerine üniversitelerden tepki geldi.

Üniversite Kongresi katılımcısı Ankara Üniversitesi Evrim Çalışkanları Topluluğu, Ankara Üniversitesi Biyogenetik Evrim Topluluğu, Ankara Üniversitesi Bilim ve Sanat Topluluğu, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Kulübü, Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Topluluğu, İstanbul Üniversitesi Biyolojik Araştırmalar Laboratuvarı Kulübü, İstanbul Üniversitesi Antropoloji Kulübü, İstanbul Üniversitesi Bilimsel ve Sosyal Araştırmalar Kulübü, İTÜ Sosyal Araştırmalar Kulübü, Kültür Üniversitesi Bilimsel Düşünce Kulübü, Namık Kemal Üniversitesi Bilim ve Düşünce Topluluğu, ODTÜ Biyoloji ve Genetik Topluluğu, ODTÜ Evrim Ağacı, Süleyman Demirel Üniversitesi Bilim ve Toplumcu Düşünce Topluluğu, Süleyman Demirel Üniversitesi Bilim ve Sanat Topluluğu, Tunceli Üniversitesi Bilim Sanat Topluluğu tarafından konuya ilişkin yapılan açıklama şöyle:

“Son olarak Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'ün evrim teorisiyle ilgili söylediklerinin ardından şimdi de Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'ın "skandal" sözleri ülkemizin içinde bulunduğu durumu gözler önüne sermiştir. TÜBİTAK'ın popüler bilim kitaplarının basımını durdurması, Tayyip Erdoğan'ın antropoloji bilimine dair bilim dışı yaklaşımı, liselerde evrim eğitimine getirilen yasaklamalar hesaplandığında, tekil örneklerin dışında, evrime dönük bütünlüklü bir saldırının olduğunu görebiliyoruz. Üstelik bu saldırıların sistematik bir şekilde devlet yetkilileri tarafından gerçekleştiriliyor olması, ülkemizin bilimsel birikimi göz önüne alındığında, bizim için utanç ve kaygı verici bir durumdur.

Evrim teorisi ortaya atıldığı tarih diliminden itibaren düzenli olarak saldırıya uğramış bilimsel bir teoridir. Bu tarihsel süreci incelediğimizde evrim teorisine dönük saldırıların hep aynı cepheye ait olduğunu görebiliriz. Hükümet üyelerinin ve siyasi iktidar tarafından dönüştürülmüş devlet kurumlarının evrim teorisine dair değerlendirmeleri sonucunda AKP'nin de bu gerici cephede saf tuttuğunu söylememiz oldukça mümkün. AKP, 12 Eylül sonrası Özal iktidarında başlayan yaratılışçılık ithalatını hakkını vererek devam ettirmektedir. Fakat bugün evrim kuramı olmadan canlı bilimleri yapılamazken, bilimsel bir teorinin karşısına inanç merkezli değerlendirmeleri yerleştirenler yanıldıklarını ve her saldırılarında karşılarında bilimi savunan üniversite öğrencilerini bulacaklarını bilmelidirler.

Evrimi sahiplenen ve yapılan saldırılara karşı bilimi savunan üniversiteliler, artık her zaman olduğundan daha fazla evrimi anlatma görevi ile karşı karşıyadırlar. Bu noktada, 15 Mart'ta ODTÜ'de, 140'ın üzerinde üniversite kulüp ve topluluğunun katılımıyla gerçekleştireceğimiz Üniversite Kongresi'nin değerini bir kez daha anlıyoruz. Bilimin ve gerçeğin düşmanları saldırılarına devam ederken, biz de sorumluluğumuzu yerine getirmek için tüm gücümüzle aydınlanmaya ve aydınlatmaya devam edeceğiz. Aynı kararlılığı gösteren üniversitelileri, kaygılarımızı ve üretimlerimizi ortaklaştırmak için, bir kez daha Üniversite Kongresi'ne davet ediyoruz...”

(soL - Haber Merkezi)