Bahçeli’yi enkaz korkusu sardı

Bahçeli “sorumsuz ve seviyesiz uygulamalarıyla” AKP ve “diyalogdan kaçan tutumuyla” CHP'ye yüklendi.

soL (HABER MERKEZİ) Partisinin grup toplantısında konuşan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli yaşanan krizin mimarlarının AKP ve CHP olduğunu söylerken, bu partilere "rejim ve demokrasi ortak paydası üzerinde buluşacakları bir diyalog sürecini başlatmaları" çağrısında bulundu. AKP'nin türban değişikliği girişimine verdiği destekle bugünkü ortamın asli sorumlularından biri olan Bahçeli ve partisinin topu AKP ve CHP'ye atarak enkazdan kaçma çabası dikkat çekti.

Bahçeli konuşmasında, "Türkiye'nin bugün kırılgan siyasal bir fay hattının üzerinde çok cepheli ve çetin bir iktidar mücadelesinin içinde kıvrandığını ve hırpalandığını" söylerken, AKP'nin "sorumsuz ve seviyesiz uygulamalarıyla", CHP'nin "diyalogdan kaçan tutumuyla" bu durumun sorumlusu olduğunu söyledi.

"Erdoğan milleti aldattı"
Bahçeli "Başbakan Erdoğan ve yandaşları kişisel ihtiraslarını millete hizmet iddiasıyla ve ideolojik önyargılarla örtmenin kurnazlığıyla milletimizi aldatmış ve oyalamıştır" şeklinde konuşarak Erdoğan'a sert çıkarken, "Artık Türkiye, tek başına iktidar iddiasındaki AKP'nin yönetim ve kontrolünden tamamen çıkmış, karalayıcı kampanya sahipleri ile karanlık odaklar Türkiye gündemini belirlemeye başlamıştır" dedi. Bahçeli, Erdoğan'ın "Ankara'daki karanlık senaryolarda biz yokuz" açıklamasını, ülke yönetiminden sorumlu bir hükümetin sürüklendiği çaresizliğin ilk ağızdan itirafı olarak değerlendirdi.

Bahçeli'de "tren geyiğine" bindi
Bahçeli konuşmasında, Erdoğan'ın AKP milletvekillerine "trenden inen bir daha binemez" uyarısını da, "Dün, devrilen treni terk ederek siyasete başlayanlar, bugün kendi devirdikleri trenden kaçmak isteyenleri engellemek için yol ve yöntemler aramaya başlamışlardır" sözleriyle değerlendirdi. Bahçeli, AKP'nin yazın Meclis'i çalıştırma planını da seçim hazırlığı olarak yorumladı.

MHP'den bahar esintileri
Yaptığı konuşmada CHP'yi de diyaloğa çağıran Bahçeli, "MHP'nin rejimi ve demokrasiyi korumak için dile getirdiği görüşleri, AKP'nin reddetmesinin anlaşılır olduğunu ancak, bunlara demokrasi ve rejim adına CHP tarafından da karşı çıkılmasının ve MHP'ye haksızlık olduğunu" öne sürdü.

Bugünkü kriz ortamının mimarlarının AKP ve CHP olduğunu söyleyen Bahçeli, bu partileri "yumuşama ortamı oluşturmayla bahar havası estirmeye" davet ederken, "Demokrasinin, bugünkü kriz ortamında rayından çıkmaması, ara rejim heveslilerinin bu yöndeki çabalarının boşa çıkarılması, rejimin geleceği açısından hepimiz için bir demokrasi sınavı olacaktır" dedi.

Bahçeli konuşmasında AKP'nin kadrolaşmasını da eleştirirken, "Hükümet olmayı devleti ele geçirme olarak görme alışkanlığından bir türlü kurtulamayan AKP zihniyeti, ilk iktidar yıllarından bugüne kadar yoğun bir kadrolaşma ile yandaşlarına devlet imkanlarını peşkeş çekmeyi pişkince sürdürmüştür" dedi. Bahçeli'nin kadrolaşmanın yarattığı kıyımda "milliyetçi fikirlere sahip kişilerin" hedef olduğunu iddia etmesi ise şaşkınlık yarattı.