Bahar Kimyongür için imza kampanyası başlatıldı

İnsan hakları ihlallerine karşı mücadele veren ve panel için gittiği İtalya'da tutuklanan Bahar Kimyongür'ün serbest bırakılması ve Türkiye’ye iade edilmemesi için uluslararası bir imza kampanyası başlatıldı.

(soL - Haber Merkezi) Türkiye’de yaşanan insan hakları ihlallerine karşı birçok platformda mücadele veren Bahar Kimyongür, Ortadoğu ve Suriye konulu panellere katılmak üzere gittiği İtalya’da tutuklanmıştı. Suriye’ye yönelik emperyalist provokasyon ve müdahalelerin gündeme geldiği ilk günden bu yana emperyalist güçlerin ve bölgedeki işbirlikçilerinin kirli oyunlarını ifşa eden ve onlara karşı mücadele etmekten bir an geri durmayan, Suriye’ye Müdahale Karşıtı Komite’nin (Comité contre l’ingérence en Syrie) de sözcülüğünü yapan Kimyongür’ün serbest bırakılması ve Türkiye’ye iade edilmemesi için uluslararası bir imza kampanyası başlatıldı.

2006 yılında Türkiye’nin iade talebi üzerine çıkarılan, İnterpol’ün bülteni ile aranan Bahar Kimyongür, Ortadoğu ve Suriye konulu iki panele katılmak için gittiği İtalya’nın Oriao al Serio Havaalanı’nda 21 Kasım’da gözaltına alındı. 2 Aralığa kadar tutuklu kalan Kimyongür, ev hapsinde tutulmak koşulu ile salıverildi. İtalya’dan önce son olarak 17 Haziran’da aynı gerekçelerle İspanya’da tutuklanmış, 20 Haziran’da kefaretle serbest bırakılmıştı. Aynı gerekçelerde daha önce defalarca mahkemeye çıkıp savunma yapan ve her defasında Türkiye’ye iadesini gerektirecek sebeplerin olmadığı hükmü ile serbest bırakılan Kimyongür şimdi İtalya ve İspanya’daki davaların sonucunu bekliyor.

Daha önce de benzer davalardan yargılanmış ve beraat etmişti
Daha önce de “DHKP-C üyesi olmak”, “DHKP-C adına faaliyet yürütmek”, “ 28 Kasım 2000 tarihinde Avrupa Parlamentosu’nda yaptığı konuşma sırasında Dışişleri Bakanı İsmail Cem’i tehdit etmek ve saldırmak” iddialarıyla Ankara’nın iade talebi üzerine çıkarılan İnterpol kararı ile 2006’da Hollanda’da tutuklanmıştı. Lahey Mahkemesi, Ceza Hukuku Bölümü, İade Komisyonu İsmail Cem’e yönelik eylemin yalnızca “gösteri” olduğunu, yani suç teşkil etmediğini diğer iddialarla ilgili olarak ise iadesi talep edilen kişinin Hollanda yasalarına göre suç örgütüne üye olduğuna dair sunulan delillerin yeterli bir temel oluşturmadığı kararına varmış ve Türkiye’nin iade talebini reddetmişti.

Aynı gerekçelerle 2005 – 2009 tarihleri arasında Belçika’da süren davalar sonucunda 2008’de Anvers Temyiz Mahkemesi ve 2009’da ise Brüksel Temyiz Mahkemesi beraat kararı vermişti. Bu davalarla ilgili Uluslararası Af Örgütü 2009’da bir rapor yayımlamış ve hazırlanan bu rapora Af Örgütünün yıllık raporunda yer verilmişti. Raporda, Kimyongür’ün iadesi durumunda Türkiye’de adil bir yargılamanın gerçekleşmesinin bir hayli kuşkulu olduğunun, terör yasaları ile yargılanan kişilerin işkence ve kötü muameleye maruz kalma ihtimalinin çok yüksek olduğunun altı çizilmiş ve gözaltında öldürülen Engin Ceber hatırlatılmıştı. Ek olarak Türkiye’de “terörizm” tanımının çok geniş olduğu ve muhaliflerin düzenlediği legal, barışçıl eylemlerin bile terör olarak tanımlandığı vurgulanmıştı.

Raporda ayrıca İnterpol’un kırmızı bülteninin uygulanışı ile ilgili kimi çekincelere de dikkat çekilmişti. Bahar Kimyongür davasında olduğu gibi Avrupa ve Merkez Asya’daki bazı hükümetlerin bunu suiistimal ettiğini, tamamen siyasi gerekçelerle birçok gazetecinin, siyasi aktivistin, mültecinin defalarca yargılanabildiği, bu davalarda beraat etseler dahi aynı gerekçelerle tekrar tekrar yargılanabildiklerine değinilmişti. Kimyongür de Hollanda ve Belçika’da beraat etmesine rağmen, şimdi de aynı gerekçelerle İtalya ve İspanya da yargılanıyor.

Aynı zamanda Belçika vatandaşı olan Kimyongür için Belçika hükümetinin de herhangi bir girişimde bulunmadığını belirtmek gerekiyor.

Kimyongür’ün serbest bırakılması için imza kampanyası başlatıldı
Tamamen siyasi gerekçelerle hukuki bir tacizle karşı karşıya bırakılan Bahar Kimyongür için uluslararası bir imza kampanyası başlatıldı. Kampanya http://www.freebahar.com/ sitesi üzerinden altı farklı dilde gerçekleştiriliyor. 8 Ocak’ta başlatılan kampanyaya şu ana kadar farklı ülkelerden üç binin üzerinde kişi destek verdi.

Daha önce de TIHV, Uluslar arası İnsan Hakları Federasyonu, İtalyan İnsan Hakları Savunma Birliği ve Belçika İnsan Hakları Ligi, Kimyongür için ortak bir açıklama yapmışlardı. Uluslararası Af Örgütü de Kimyongür’ün maruz bırakıldığı hukuki süreçlerle ilgili bir mektup kaleme aldı.