Babacan: Erivan'la diyaloga açığız

Dışişleri Bakanı Babacan milli maç nedeni ile Ermenistan’a yapılacak ziyareti değerlendirirken, 1915 dahil her türlü başlığı konuşmaya hazırız dedi. AB dönem Başkanı Fransa’nın kendilerini daha iyi tanıdıkça iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştiğini ileri sürdü.

soL (HABER MERKEZİ) AB dışişleri bakanları gayri resmi toplantısının düzenlendiği Fransa'nın Avignon kentinde bulunan Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, gazetecilere yaptığı açıklamalarda, Türkiye -AB ilişkileri ile milli maç nedeni ile Ermenistan'a yapılan ziyarete değendi.

Diplomatik ilişkileri de tartışmak gerek
Babacan'ın Ermenistan ile 1915 olayları dahil her türlü konuyu konuşmaya hazırız sözleri dikkat çekerken, "Cumhurbaşkanımızın Erivan ziyareti Ermenistan ile diyalog kapılarının açılması için önemli bir adım olacaktır" dedi.

Erivan ile diplomatik ilişkisi olmadığını hatırlatan Babacan bu konuda ne yapılacağının da tartışılması gerektiğini savundu.

Bununla birlikte, Babacan, Türkiye ile Ermenistan arasında önemli sorunlar olduğunun bir kez altını çizdi ve Türkiye'nin bu sorunların diyalog yoluyla çözülmesini umut ettiğini söyledi. Türkiye'nin iki ülke arasında tarihçilerden oluşacak bir ortak komisyon kurulmasına ilişkin önerisini hatırlatan Babacan, bu önerinin hala masada olduğunu söyledi.

Daha fazla jest biz yaptık
Türkiye ile Ermenistan arasındaki temaslarda beklentileri şu anda yükseğe çıkarmak istemediklerini kaydeden Babacan, ''Daha işin başındayız. Tarafların yaklaşımı önemli, tarafların arzulu olması halinde sorunlar çözülebilir'' dedi.

Babacan, son zamanlarda Ermenistan'dan bazı jestler gelip gelmediği sorusunu, ''Biz daha fazla jest yaptık'' diye yanıtladı.

Bakan, Türkiye ile Ermenistan arasındaki yıllık ticaretin 500 milyon dolar olduğuna dikkati çekti.

Azeriler rahatsız değil
Ermenistan sınırının kapalı olmasının Ermenistan'ın Azerbaycan'da asker bulundurmasından kaynaklandığını ve sınırın açılmasının uzun zaman alabileceğini belirten Babacan, Ermenilerin Azerilerle olan diplomatik sorunlarına da dikkati çekti. Babacan, BM'nin Azeri topraklarından çıkması için Ermenistan aleyhinde aldığı kararlara atıfta bulundu. Babacan, Türkiye'nin Minsk sürecini desteklediğini belirtti ve bütün bu sorunlara toplu çözüm bulunulmasının önemine işaret etti, Azerilerin ziyarete ilişkin bir rahatsızlığı olmadığını da vurguladı.

Fransa bizi daha yakından tanıdıkça
AB dönem başkanı Fransa'nın son dönemde Türkiye'ye yönelik tutumuna'' ilişkin bir soru üzerine, son olarak Başbakan Erdoğan ile birlikte Şam'a yapılan ziyaret sırasında Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner ile bir araya geldiklerini hatırlattı. Fransız yetkililerle Ortadoğu ve Kafkasya kriziyle ilgili görüşmelerde bulunduklarını belirten Babacan, ''Farklı vesilelerle son dönemde daha sık görüşüyoruz. Belki bizi daha yakından anladıkça, Türkiye'ye bakış açıları ve düşüncelerinin olumlu yönde etkileneceğini ve hatta bir miktar etkilenmiş olduğunu görüyoruz'' dedi.

Babacan, Fransa'nın Türkiye'yi 18 Eylülde Paris'te düzenlenecek AB-Orta Asya toplantısına davet ettiğini belirterek, burada da Fransa Dışişleri Bakanıyla görüşeceğini söyledi.

Ulusal program hakkında bilgi verdi
AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn ile dün yaptığı görüşmede Kafkasya'daki kriz ve tam üyelik müzakerelerini ayrıntılı biçimde ele aldıklarını belirten Babacan, Rehn'e ulusal program hakkında bilgi verdiğini belirtti.

Bakan, AB ile tam üyelik müzakerelerinde önümüzdeki dönemde iki faslın daha açılmasını beklediğini söyledi.

AB ile vize kolaylığı ve geri kabul anlaşmaları hakkında pürüzlerin devam ettiğini açıklayan Babacan, Türk vatandaşları için vize kolaylığı anlaşmasının olabilmesi için AB'nin önce Türkiye'nin geri kabul anlaşmasını imzalamasını istediğini söyledi.