Ayasofya Müzesi cami oluyor

Trabzon'daki Ayasofya Müzesi camiye çevrilerek cami açma yetkisi bulunmayan Vakıflar Genel Müdürlüğüne devrediliyor.

Trabzon'daki Ayasofya Mezesi camiye çevirilerek Vakıflar Genel Müdürlüğüne devredilecek.1461'de Trabzon'un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye çevrilen Ayasofya, 1959 yılına ise müzeye dönüştürülmüştü.

"Kurala aykırı şekilde müze yapıldı"
Konuya ilişkin AA'ya açıklamada bulunan Trabzon Vakıflar Bölge Müdürü Mazhar Yıldırımhan, Ayasofya'nın yasaya aykırı şekilde müze yapıldığını savunarak, şöyle konuştu:

''Ayasofya'nın müze yapılmasının hiçbir hukuki altyapısı yoktur. Hem vakfiye kayıtlarına hem de ilgili yasaya göre ibadethanelerin amaçları dışında kullanılması söz konusu olamayacağı için Vakıflar Genel Müdürlüğü hiçbir zaman buradaki müze fonksiyonunu kabul etmemiştir. Bu konuda Vakıflar Genel Müdürlüğünün, Kültür ve Turizm Bakanlığının buradaki müze fonksiyonunu bitirip yapının mülkiyetini vakıflara devretmesi için açtığı dava 2012 yılında sonuçlanmıştı. Mahkeme bu yapıyı, sahibi olan Vakıflar Genel Müdürlüğüne devretme kararı almıştı. Karardan sonra bakanlık Ayasofya'nın Vakıflara devri konusunda yazışmaları başlattı. Biz de burayı devralmak için hazırlıklarımızı sürdürüyoruz.''

Cami açma görevimiz yok ama...
Bundan sonra Ayasofya'nın cami olarak kullanılacağını söyleyen Mazhar Yıldırımhan, şunları kaydetti:

''Ayasofya'da vakfiyesi doğrultusunda işlem yapmak zorundayız. Vakıfların cami açmak gibi bir görevi yok ancak vakfiyeden kaynaklanan sebeplerden dolayı tapusu cami olan bir yapıyı farklı amaçlarla da kullanamaz. Bakanlık burayı bize devrettikten sonra cami olarak kullanılması için Diyanet İşleri Başkanlığına tahsisini yapmamız gerekiyor ancak henüz bu aşamada değiliz.''

''Bakanlık talimat verdi''
Ayasofya'nın Vakıflar Genel Müdürlüğüne devir işlemlerinin sürdüğünü de kaydeden Yıldırım, ''Kültür ve Turizm Bakanlığı, bu konuda İl Müdürlüğüne talimat verdi. Ayasofya'da müzeye ait birtakım eşyalar var, tarihi eserler gibi. Müze Müdürlüğü onları taşımak için yer arıyor. Onları taşıdıktan sonra yapıyı bize devredecekler'' dedi.