Avrupa'nın en çok kazandıran meclisi TBMM!

<em>Vatan Gazetesi</em>'nden <em>Bilal Çetin</em> bugünkü yazısında çarpıcı bir tablo yayınladı. Tabloya göre Türkiye, Avrupa'da vekil maaşlarının en yüksek olduğu ülke. Kişi başına düşen milli gelire göre karşılaştırıldığında ise Türkiye ile tüm Avrupa ülkeleri arasında inanılmaz bir fark ortaya çıkıyor.

Geçtiğimiz günlerde yapılan bir düzenlemeyle milletvekili emekli maaşlarına yüzde 60 oranında zam yapılmıştı. Yapılan zamla beraber milletvekillerinin emekli maaşları yaklaşık 8 bin TL'ye yükseltilmiş, geçmiş dönemlerden emekli olup bu dönem halen vekillik yapan bir kimsenin maaşı ise 19 bin TL'ye ulaşmıştı.

Zamma yönelik tartışmalarsa devam ediyor. Meclis Başkanı Cemil Çiçek, geçtiğimiz gün zamma karşı çıkanları "Halk dalkavuğu" olmakla suçlamış, MHP'li bir milletvekili ise mevcut maaşıyla zar zor geçinebildiğini söylemiş ve zammı savunmuştu.

Zamma karşı çıkanların temel argümanı ise başta asgari ücret olmak üzere toplumun ezici çoğunluğunu oluşturan emekçilerin aldıkları ücretlerle vekil maaşları arasındaki devasa uçurum, zira şu an itibariyle bir vekil maaşı asgari ücretli bir emekçinin maaşının yaklaşık 15 katı.

Öte yandan bugün Vatan Gazetesi yazarı Bilal Çetin Avrupa ülkeleri ile Türkiye'deki vekil maaşlarını, ülkelerin kişi başına düşen milli gelirleri de karşılaştırarak yayınladı. Tabloya göre aralarında Norveç, Danimarka, İsveç gibi ülkelerin de bulunduğu çeşitli Avrupa ülkeleri arasında mileltvekili maaşı en yüksek olan ülke Türkiye. Türkiye'de bir milletvekilinin yıl boyunca aldığı toplam maaş 120.000 dolar iken Türkiye'ye en çok yaklaşan ülke ise 109.000 dolar ile İtalya. İspanya'da ise bu rakam 22.716 dolar. İşin daha akıl almaz yanı, ülkelerin kişi başına düşen milli gelirleri karşılaştırıldığında ortaya çıkıyor. Türkiye kişi başına düşen milli gelirde en alt, ama vekil maaşında en üst sırada yer alıyor.

İşte o tablo: