Ateş etmek suç değil, parasız eğitim istemek hapislik!

Dün Başbakanlık binası önünde kuru sıkı tabancayla ateş eden Rizeli müteahhit Nuri Başkapan, Erdoğan için “Uğruna canımı verebileceğim liderim” dediğinden midir bilinmez olayın ardından serbest bırakıldı. Buna karşın Erdoğan karşısında herkes bu kadar şanslı değildi.

Başbakanlık önünde kuru sıkı tabancayla ateş etti ama anında serbest kaldı. Rizeli müteahhitin bu şansı ne emekçilere, ne öğrencilere “nasip” oldu. Bugün Göksel Göksu’nun da dikkat çektiği bu ilginç durum adalet terazisinin nasıl çalıştığını da bir kez daha göstermiş oldu.

Parasız eğitim isteyen, Başbakan’ı eleştiren, hakkını arayan, Başbakan’a tepki gösteren… İşte Erdoğan karşısında Başkapan kadar “şanslı” olmayanlar:

Mart 2009: Başbakan Recep Recep Tayyip Edoğan'ın Diyarbakır'a yaptığı gezi sırasında Erdoğan'ı protesto eden 2 kişi 11'er yıl 3'er hapis cezasına çarptırıldı.

Mart 2010: Leman Kültür ve Canşenliği Oyuncuları'nın bir yıldır sergilediği 'Laz Marks' adlı oyunda "Başbakan’a hakaret edildiği" gerekçesiyle rejisör ve oyuncu Haldun Açıksözlü aleyhinde kamu davası açıldı.

Mart 2010: Kütahya’nın Simav İlçesi’nde, dağıttığı bildiride Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e hakaret ettiği ileri sürülen Salim Abdülkerimoğlu, 11 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Ekim 2010: Konya’da katıldığı Tekel işçilerine destek eyleminde “Ampul Tayyip” sloganı atan üniversite öğrencisi “Başbakana hakaret” suçlamasıyla 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Nisan 2011: Yüksek Hızlı Tren’in açılış töreninde Başbakan’ı protesto eden sekiz Gençlik Muhalefeti üyesi öğrenciye bilirkişi heyetinin "Başbakan’a hakaret içeren bir durum yoktur" kararına1 yıl 2 ay hapis cezası verildi.

Ekim 2011: Ankara Cumhuriyet Savcısı Adem Can, Facebook’ta Başbakan Erdoğan ve bakanlarına hakaret ettiği iddia edilen H.Y.’nin iki yıla kadar hapsini istedi.

Şubat 2012: Başbakan Erdoğan'ın Dolmabahçe'de üniversite rektörleriyle yapacağı görüşmeyi protesto etmek isteyen Öğrenci Kolektifleri üyeleri hakkında toplam 120 yıl hapis cezası istendi. Öğrencilere isnat edilen "suç" ise "polise birden fazla kişiyle direnmek"

Haziran 2012: İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, "Parasız eğitim istiyoruz, alacağız" pankartı açan Berna Yılmaz ve Ferhat Tüzer 8 yıl 5 ay hapis cezasına çarptırdı. Berna ve Ferhat bu karar öncesi parasız eğitim istedikleri için tam 19 cezaevinde kaldılar.

Temmuz 2012: 17 yaşındaki B.K., Başbakan’a Facebook’tan hakaret ettiği iddiasıyla 11 ay hapis cezası aldı.
Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilirken, B.K.’nin 3 yıl süre ile denetime tabi tutulacağı açıklandı.

Ekim 2012: AKP'nin kürtaj yasağı girişimlerine karşı Beşiktaş'ta Başbakanlık Ofisi önünde yaptıkları eylemde polisler tarafından darp edilerek gözaltına alınan kadınlara "polisi darp etmek" suçlamasıyla 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.
Edirne’de geçen yıl Aralık ayında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nu protesto eden, 3 öğrenciye 18’er ay hapis cezası verildi.

Ekim 2012: TKP'nin "Padişah bozuntusuna bir çift sözümüz var" pankartını asarak "Başbakan’a hakaret" gerekçesiyle yargılanan TKP Sakarya Merkez İlçe Başkanı Uğur Akbaba'ya 11 ay 20 gün hapis cezası verildi.

(soL - Haber Merkezi)