Ataması yapılmayan öğretmenlerden aile danışmanı yapılacak

AKP iktidarı “Aile Sosyal Destek Programı” ile ataması yapılmayan öğretmenlerden aile danışmanı yapmaya hazırlanıyor.

2012-2017 yılları arasında 30 bin aile danışmanını göreve başlatmayı hedefleyen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, bu alımlarda önceliği atanamayan öğretmenlere, iletişim fakültesi mezunlarına ve sosyoloji, psikoloji gibi alanlardan mezun olanlara tanıyacağını açıkladı.

Daha önce yapmış olduğu açıklamada açıkta kalan 264 bin öğretmene karşı "Bu kadar öğretmene ihtiyacımız yok, yeteneklerine uygun başka mesleklere yönelsinler" diyen Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in konuyu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na havale ettiği görülüyor.

Dolayısıyla ataması yapılmayan öğretmenler devletten öğretmen kadrosu beklerken, devlet onları aile danışmanı yapacak.

Sosyal bilimler formasyonu almak aile danışmanı olmaya yeter mi?
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, önceliği atanamayan öğretmenler ile iletişim, sosyoloji, psikoloji, iktisat mezunlarına tanıyarak 30 bin kişiyi aile danışmanı yapacak. Pilot uygulaması başlayan çalışmanın hedefi ise, gençlerdeki davranış bozukluklarını, uyuşturucu madde kullanımını ortadan kaldırmak, aile bütünlüğünü korumak, aile içi şiddeti ve yoksulluğu azaltmak, ailenin maddi ve manevi gidişatını yakından takip etmek olarak açıklandı.

Muhafazakâr toplum anlayışının sonucu olarak kadın sorunu, göç, çarpık kentleşme, artan gelir eşitsizliği gibi birçok sosyo-ekonomik problemin kaynağı ve çözüm noktası olarak aileyi gören AKP iktidarı bu toplumsal sorunların çözümünü de ailenin manevi değerlerinin güçlendirilmesinde bulmakta. Bu bağlamda, hazırlanan Aile Sosyal Destek Programı'da söz konusu toplumsal problemleri yine aile kurumu üzerinden çözme girişiminin bir parçası.

Diğer taraftan AKP iktidarının, ailenin ve aileyi oluşturan bireylerin psikolojik problemlerini çözmek, problemlerin kaynaklarını araştırmak, her bir aşamasına bilimsel, toplumsal çözüm üretmeye dayalı aile danışmanlığı hizmetini mesleki bir uzmanlık aramadan bambaşka bir formasyondan geçmiş olan öğretmenlere, sosyoloji veya iktisat mezunlarına yaptıracak olması da bu zihniyet çarpıklığını ortaya koyuyor.

Kırıkkale ve Karabükte pilot uygulama
Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü'nce alt yapısı tamamlanan Aile Sosyal Destek Programı (ASDEP) ile aile hekimliği uygulamasına benzer bir yapıda vatandaşlara "hane" odaklı sosyal danışmanlık sağlanacak.
Bu kapsamda ilk pilot uygulama Kırıkkale ve Karabük'te hayata geçirildi. Hacettepe Üniversitesi'nde eğitim alan yaklaşık 400 danışman, durumu "riskli" olarak belirlenen ailelerle görüşmeye başladı.

30 bin danışman alınacak
ASDEP ile birlikte başta atanamayan öğretmenler olmak üzere çok sayıda kişiye de istihdam kapısı açılması planlanıyor. Aile Bakanlığı, ihtiyaçlar doğrultusunda 2017 yılı sonuna kadar 30 bin aile danışmanını göreve başlatmayı hedefliyor.

Bakanlık, aile danışmanlarını öğretmenler, iletişim fakültesi mezunları ile sosyoloji, psikoloji, iktisat gibi alanları bitirenler arasından seçecek. KPSS puanlarına göre alınacak danışmanlar öncelikle teorik ve pratik eğitime tabi tutulacak. Aile Danışmanları yaklaşık 2 bin lira maaşla göreve başlatılacak.

600 aileye bir danışman
Her bir aile sosyal danışmanı ilk etapta 600 aileden sorumlu olacak. Aileler için tek tek formlar tutacak olan danışmanlar, ailenin maddi ve manevi gidişatını yakından takip edecek.

Özellikle yoksulluğu tespit edilen aileyle ilgili bildirimleri de üstlenecek olan danışmanlar, hak temelli, düzenli, süreli, geçici yardımlar olarak çeşitlendirilen sosyal yardımların, aileye istihdam sağlandıkça kademeli azaltılmasını sağlayacak.

Aile içinde yaşanan sorunlarda yol gösterici olmakla beraber, aile fertlerinin geçim durumları, içinde yaşadığı şartlar da düzenli olarak izlenecek. İşsiz olanlara İŞKUR ortaklığında istihdam olanaklarının yaratılması sağlanacak.

Sosyal yardım alan 613 bin aileye öncelik
Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü'nün saptamalarına göre, sosyal yardım alan 3 milyon ailenin 613 binine "yoğun hizmet" götürülmesi gerekiyor. İlk etapta başlayacak olan aile sosyal destek uzmanlarının da birinci önceliğini bu 613 bin aile oluşturacak. Her gün ilgilenilmeyi gerektiren ailelerin sayısı ise 70-100 arasında hesaplandı

(soL-Haber Merkezi)