Atalay'dan AKP kurmaylarına ilginç tepki

İddialara göre, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, MİT’e Meclis denetimi getiren önergeye karşı Başbakan Erdoğan’la görüşen AKP kurmaylarına "Siz bu çalışmanın katili misiniz?" diyerek çıkıştı. Ancak Erdoğan tekliften yana tavır koydu, yasa geçti.

Vatan'dan Şebnem Hoşgör'ün haberine göre, MİT’e Meclis denetimi öngören düzenlemeyle ilgili sunulan önergeler, AKP’de tartışmalara neden oldu. Alınan bilgiye göre, önerge süreci şöyle yaşandı:

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, MİT Yasası’yla ilgili seçim öncesi görüşmelerde, muhalefetin yoğun eleştirisi üzerine, Meclis denetimi getirileceğine dair söz vermişti. Seçim sonrası da MİT teklifi ele alınırken, Atalay istihbarat faaliyetlerinin denetimi için komisyon kurulmasına dair teklife önergeyle yeni bir madde ekleneceğini ilan etti.

Ancak AKP grup yöneticilerinin ağırlıklı bölümü, yasaya Meclis’te yeni komisyon kurulmasına ilişkin hüküm eklenmesine sıcak bakmadı. Atalay ise ısrarcı oldu. Bunun üzerine MİT ile Başbakanlığın ortak çalışmasıyla hazırlanan önerge metni önceki akşam AKP Grup Başkanvekillerine iletildi. Ancak önerge muhalefete ve Genel Kurul’da divana resmen sunulmadı. Bu duruma AKP grup yöneticilerinin metindeki bazı ifadelere karşı çıkmasından kaynaklandı. MİT kendisini de denetleyecek komisyonda güvenlik ve istihbarat konularında deneyimli milletvekillerinin üye olmasını talep etti. AKP kurmaylarının itirazı doğrultusunda yapılan görüşmelerle buna yönelik hüküm metinden çıkarıldı. AKP kurmaylarının başka itirazları da oldu.

Bunun üzerine AKP'li bir grup başkanvekili Başbakan Erdoğan ile görüşerek, hem itirazlarını hem de Meclis’te denetim komisyonu kurulmasına ilişkin düzenlemenin ayrı bir yasal düzenleme olarak gündeme getirilmesinin daha doğru olacağını söyledi. Erdoğan da bunun üzerine ‘Tamam o zaman’ diyerek, komisyon önergesinin verilmemesini istedi.

Atalay bağırdı

Bu gelişmeleri sonradan öğrenen Atalay’ın tepkisi sert oldu. AKP grup yönetim kurulunun haftalık rutin toplantısına katılan Atalay’ın, Erdoğan ile görüşen grup başkanvekilinin katılmadığı toplantıda diğer grup yöneticilerine, “Nasıl olur da benim çalışmasını yürüttüğüm bir konuda Başbakan ile görüşürsünüz? Siz bu çalışmanın katili misiniz?” diye bağırdığı öğrenildi. Atalay ardından Erdoğan ile görüşmek üzere Başbakanlığa geçti ve İçişleri ve Adalet Bakanları’nı da çağırdı. Bu sırada Meclis kulislerinde AKP’nin denetim komisyonu önerisinden vazgeçtiği iddiası dillendirilmeye başlandı. Ancak, Meclis’e istihbaratı denetim yetkisi tanıyan madde Atalay’ın imzasıyla, Genel Kurul’da Başkanlığa sunuldu.

MİT Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair 15 Maddelik Kanun Teklifi, 2 hafta süren görüşmelerin ardından TBMM’de tümü üzerinden yapılan oylamayla kabul edilerek yasalaştı.