“Asimilasyon, ayrımcılık son bulmalı”

Alevi Bektaşi Federasyonu eski başkanı, yazar Turan Eser, Türkiye’de asimilasyoncu ve ayrımcı politikaların uygulandığını, devletin bunlara son vermesi gerektiğini söyledi.

soL (HABER MERKEZİ) Alevi Bektaşi Federasyonu eski Başkanı ve araştırmacı-yazar Turan Eser yaptığı açıklamada, Türkiye'nin İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin kabul edilişinin 60. yılında yaptığı açıklamada, "okullarda zorla din eğitimi verme ve Sünniliği dayatma ilkelliğinden" kurtulmak gerektiğini söyledi.

Eser, "Devlet, hukuku ve siyaseti dinsel ve dilsel açıdan uyguladığı ayrımcı özelliklerinden arındırmalı, herkesin farklılıkları ile eşit koşullarda bir arada kardeşçe yaşamasını sağlamalıdır" şeklinde konuştu.
Birkaç gün önce Ankara'da bir ilköğretim okulunda, çocukların başlarının zorla kapatılıp derslerde namaz kıldırıldığını anımsatan Eser "Alevi çocuklarının başlarının zorla kapatılması ve sınıfta zorunlu din dersinde namaz kıldırılması, AİHM kararına, insan haklarına aykırı bir uygulama olup, tam anlamıyla bir ilkellik göstergesidir. Asimilasyoncu uygulamadır" dedi.
Aleviler'in Türkiye nüfusunun üçte birini oluşturduğunu ifade eden Eser, "Zorunlu din dersleri ile çocuklara zorla dinsel eğitim verilmektedir. Asimilasyon politikalarının devamı için Alevi köylerine zorla cami yapılmaya, Alevi yerleşim birimlerinde ideolojik müdahaleler devam etmektedir. Resmi din dayatması ile farklı inançsal kimliklere yönelik ayrımcılık devam ederken, ayrımcılığa maruz kalanların vergileri ile Diyanet İşleri Başkanlığı finanse edilmektedir. Alevi kimliğinin resmen tanınması yerine inkar halen devam etmektedir. Cemevlerine yönelik siyasi ve hukuksal inkar ve ihlaller devam etmektedir" dedi.
Eser, devletin, eşitliğin fiilen uygulanmasını ve hak ihlallerine son verilmesini sağlayacak bir siyasi irade ve projesinin olmadığını söyledi.