Artislik vanminüt, işbirliği kalıcı!

İsrail ile Türkiye arasında krizi aşmak için yoğun bir görüşme trafiğinin başladığı ve Cumhurbaşkanı Gül'ün bir ziyaret için Tel Aviv'den randevu beklediği belirtiliyor.

soL (HABER MERKEZİ) Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "Gazze'yi kana bulamak"la suçladığı İsrail ile kapalı kapılar arkasında ilişkileri geliştirmek amacıyla faaliyetlerini arttırdığı belirtiliyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de Türkiye'nin Ortadoğu'daki en önemli müttefikine ikili ilişkinin önemini vurgulayan bir gezi için randevu beklediği belirtiliyor.

'Öldürmeyi iyi bilen' Peres'e randevu talebi iletildi
İsrail'in Haaretz Gazetesi Türkiye ile İsrail'in ilişkilerdeki krizi aşmak için yoğun mesai yürüttüğünü yazdı. Gazete, Kudüs'teki üst düzey bir yetkiliye dayandırdığı haberinde yoğun görüşme trafiğinin Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün birkaç hafta önce İsrail Devlet Başkanı Şimon Perez'e göndermiş olduğu bir mektupla başladığı belirtildi.

Gül'ün, mektubunda,önümüzdeki aylarda İsrail'i ziyaret etmek istediğini yazdı. Buna karşın İsrail'in de Türkiye Başbakanlığı'na yazdığı mektupta pozitif mesajlar verdiği kaydedildi. Bu mektupta, Başbakan Erdoğan'ı eleştiren İsrail generallerinden Avi Mizrahi'nin kınandığı belirtilirken, Türkiye'nin buna karşı gönderdiği mektupta meselenin kapanmış olduğunu bildirdiği aktarıldı.

Karşılıklı gönderilmiş olan mesajların, Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkinin stratejik değerini yansıttığını yazan gazete, iki ülke arasındaki ilişkilerin gerginleşmesine neden olan olaylar zincirini sıraladı.

Başbakan Erdoğan İsrail'i Gazze'de katliam yapmakla suçlamıştı. İsrail'in Filistinlilerin iradesine saygı göstermediğini belirten Erdoğan'a İsrailli Komutan Avi Mizrahi "aynaya bak" demişti.

İsrail'in tavrı değişmedi
Söz konusu gerilimli açıklamalar iki ülke arasında ilan edilen "stratejik işbirliği" konusunda gerileme anlamına gelmedi. Türkiye'nin sözlü çıkışlarına karşın İsrail'in cevap vermemesi "Ankara'nın hiçbir somut yaptırım uygulayamayacağına yönelik güvenden kaynaklanıyor" yorumlarına neden olmuştu. Türkiye'nin ilişkileri geliştirmek istediği İsrail yönetimi değişse de Gazze katliamı öncesinde izlenen Filistin Sorunu hakkındaki resmi söylem hiçbir değişikliğe uğramış değil.