Artık kuran kursu yaptırana vergi indirimi var!

AKP'nin son dönemde kuran kursları ile ilgili yaptığı düzenlemelerin ardı arkası kesilmiyor. Kısa süre önce cami yaptıran vergi indirimi yapılmasını öngören bir düzenleme yapan hükümet şimdi de kuran kursu yaptırana benzer bir indirim yapılması için yasa tasarısı hazırladı.

Tasarrufları arttırmak amacıyla yapılan düzenlemede cami yaptırana vergi indirimi öngören AKP, şimdi de kamu alacaklarına ilişkin yasa tasarına kuran kursu yaptırana vergi indirimi maddesi ekledi. Son dönemde hükümet tarafından kuran kurslarına yönelik atılan adımlar dindar nesil projesi için yürütülen sistematik çalışmayı da gözler önüne seriyor.

Din eğitimi veren tesis yapana vergi indirimi
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda dün görüşülen yasa tasarısında din eğitimi veren tesisler yapana vergi indirimi yapılması karara bağlandı. Konuya ilişkin Radikal gazetesinden yer alan habere göre, yasa tasarısı kabul edilirse caminin tamamını yaptıran ya da caminin sadece minaresini yaptıran hem gelir hem kurumlar vergisi istisnasından yararlanabilecek.

Maddede yapılan değişiklikle, “mülki idare amirlerinin izni ve denetimine tabi olarak yaptırılacak ibadethaneler ve Diyanet İşleri Başkanlığı denetiminde yaygın din eğitimi veren tesislerin” ifadesi eklendi. İbadethane kapsamında sinagog ve kiliseler yer alıyor. Sinagog ya da kiliseyi tamir ettirenler de yaptıkları yardımları vergiden düşebilecek. Maddeye eklenen “yaygın din eğitimi verilen tesislerin” ifadesiyle Kuran kurslarının yapımı da vergi istisnası kapsamına girdi. 100 lira yardım yapanın da 10 bin lira yardım yardım yapanın da vergi istisnasından yararlanıp yararlanmayacağı tebliğle belirlenecek.

Dindar nesil için önce 4+4+4
Son dönemde dindar nesil söyleminin altını çizen Başbakan Erdoğan bu kapsamda öncelikli olarak 4+4+4 eğitim modelini meclisten geçirmiş ve böylece 11 yaşından itibaren İmam Hatiplere gidilmesinin önünü açmıştı. Yasa ile birlikte ilkokuldan itibaren kuran dersleri ve peygamberin dersleri de “seçmeli” ders olarak müfredata girmişti.

Kuran kurslarında yaş sınırı da kaldırıldı
Eğitimde 4+4+4 yasası ile dindar nesil için önemli bir adım atan hükümet bunun dışında kuran kursları için yıllardır var olan yaş sınırlamasını da kaldırmıştı. Nisan ayında ortaya çıkan gelişmeye göre Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Kuran kursları ile ilgili hazırladığı yeni yönetmelikte yaş sınırlaması kaldırılırken, Milli Eğitim Bakanlığı’nın denetimi de izin verilmeyeceği vurgulanmıştı. Yine eski yönetmelikteki “Kursta siyasi nitelikte etkinliklere izin verilmez” hükmüne de yeni yönetmelikte yer verilmemişti.

“Dindar Gençlik” için 6 bin 932 Kuran kursu öğreticisi atandı
Kuran kurslarına ilişkin atılan bir diğer adım da Mart ayında 6 bin 932 kuran kursu öğreticisi ataması yapılması olmuştu. Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan konuya ilişkin yapılan açıklamada, 653 sayılı KHK kapsamında 6 bin 932 Kuran kursu öğreticisi ataması yapıldığı, yapılan atamaların 6 bin 371’inin ise kadın Kuran öğreticileri olduğu belirtilmişti. Yapılan bu değişiklik kız öğrencilerin 4+4+4 ile okullara devam etmemesi ve bunun yerine kuran kurslarına gitmesi için önemli bir adım olarak yorumlanmıştı.

900 özel kuran kursu açılacak
Yapılan tüm bu düzenlemelerin ardından Mayıs ayında, Milli Eğitim Bakanlığı ile Hayrat Vakfı arasında yapılan anlaşma ile ülke genelinde 900 özel kuran kursu açılması kararı alındı. Protokol, MEB ile vakfın işbirliğinde Türkiye genelinde Osmanlı Türkçesi kursları, Osmanlı Türkçesi eğitimcinin eğitimi kursları, Kur’an-ı Kerim Okuma ve Tecvitli Okuma kurs ve seminerleri ile ilgili planlama, uygulama, organizasyon, belge tanzimine ilişkin esas ve yükümlülükleri kapsıyor.

(soL – Haber Merkezi)