Arsenik iddiasına ilginç yanıt

TBMM Çevre Komisyonu Başkanvekili ve AKP Hatay Milletvekili Mustafa Öztürk, ''Ankara'da dağıtılan kömürlerde yüksek oranda arsenik bulunduğu'' iddialarına ilişkin, ''Bu tip analizler tek başına hiçbir şey ifade etmiyor" dedi.

ANKARA (A.A.) Öztürk, son günlerde bazı basın yayın organlarında yer alan, ''Ankara'da dağıtılan kömürlerdeki arsenik oranının çok yüksek olduğuna'' dair iddiaları değerlendirdi.

Kömürün içinde bu tip maddeler bulunabileceğini vurgulayan Öztürk, ''Bu tip analizler tek başına hiçbir ifade etmiyor. Önemli olan kömür yakıldığı zaman bacadan çıkan arsenik konsantrasyonudur. Bunun da mutlaka tespit edilmesi gerekiyordu. Bu yapılmadan bir kaç kömürle analiz yapıp, bunu değerlendirmek doğru değil. Kaç numune, nereden alınmış, hangi bölgenin kömürleri? Bunların da açıklanması gerekiyordu'' diye konuştu.

İnsanların bu konuda kafasının karıştırılmasını doğru bulmadığını anlatan Öztürk, ''Kömürlerde arsenik miktarı sınır değerlerin üzerinde değil. Bununla ilgili bir yönetmelik dünyanın hiçbir ülkesinde yok. Hiçbir yönetmelikte, yakıtta şu kadar arsenik olacak denmiyor. Arsenik gerçekten çok tehlikeli bir madde. Bununla ilgili bir şeyler söylerken daha dikkatli olunması lazım'' dedi.