Arınç: ‘Lütfen açlık grevlerini sona erdirin’

Açlık grevlerine ilişkin açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı Arınç, açlık grevlerindeki mahkûmlara seslenerek “bu grevleri lütfen sona erdirin” dedi. Arınç BDP’li vekillerden de açlık grevlerinin sonlandırılması için girişimde bulunmalarını istedi.

Ankara'da Milli Kütüphane'deki “Hiç'ten Gelenler” hat ve tezhip sergisinin açılışına katılan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç cezaevlerinde sürmekte olan açlık grevlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

“Bu grevleri lütfen sona erdirin”
Açlık grevi yapanların dayandıkları konuların kendi konumlarıyla ilgili olmadığını, siyasi taleplerde bulunduklarını söyleyen Arınç, bu üç talebin de karşılığı açlık grevi olmadığını savunarak söyle konuştu:

“Bu grevi yaparken dayandıkları konular, kendi konumlarıyla ilgili değildir. Cezaevi şartlarının iyileştirilmesi, kötü muamele veya fena muamele, işkence... Buna yönelik olumsuzlukların kaldırılması değildir. Üç noktada siyasi talepte bulunuyorlar. Bu siyasi taleplerin hemen hemen ikisi esasen bugün için çözülmüş durumda. Diğer konu ise üzerinde çalışılması ve zaman içerisinde değerlendirilmesi gereken konulardır. Özetle şunu söylemeliyim. Bu üç talebin de karşılığı açlık grevi değildir. Dolayısıyla bu grevi sürdürme niyetinde olan içerideki yurttaşlarımıza seslenmek istiyorum. Bu grevleri lütfen sona erdirin. Eşleriniz, aileleriniz, sizi sevenler var. Bütün bir Türkiye sizin bu grevleri bir an önce sonlandırmanızı istiyor. Bundan vücut bütünlüğünüz ve sağlığınız zarar görmesin.”

“BDP'li vekiller açlık grevlerini sona erdirmek için girişimde bulunsun”
BDP’li milletvekillerine ilişkin de konuşan Arınç şunları söyledi:

“BDP'li milletvekili arkadaşlarımıza da açlık grevlerine bırakın kendilerinin başlamasını, mevcutların sona erdirilmesi konusunda girişimlerde bulunmalarını istiyorum. Onlardan beklediğimiz, polisle çatışmak veya sokaklarda kamu malına zarar verecek eylemlerde bulunmak değil. Türkiye'de her haklı talebi veya haklı olsun, olmasın her demokratik talebi değerlendirebilecek, sonuçlandırabilecek bir parlamentomuz ve bir hükümetimiz var. Bize ulaşan talepleri konusunda hükümetimiz gereken çalışmaları yapar ve sonuçlarını açıklar.”

İdam açıklaması
Arınç, bir basın mensubunun, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın idam cezasıyla ilgili açıklamaları konusundaki sorusunu şöyle cevapladı:

“Sayın Başbakanımızın dünkü sözleri kamuoyunda idam cezasının yeniden geri gelmesine yönelik bir beklenti olduğu yönündedir. Bu hükümetimizin bir kararı değildir. Parlamentomuzun da bir kararı değildir. Meclis Grubumuzun da bir kararı değildir”

(soL - Haber Merkezi)