Arınç: ABD'li diplomatlar çuvalladı

Devlet Bakanı ve Başbakan yardımcısı Bülent Arınç, Türkiye-Uganda Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 1. Dönem Toplantısı için gitmiş olduğu Uganda dönüşünde, Today's Zaman gazetine verdiği röportajda wikileaks, CHP ve seçimler üzerine konuştu.

Today's Zaman'da çıkan habere göre, Uganda dönüşünde yapılan özel röportajda Bülen Arınç wikileaks belgeleri hakkında açıklamalarda bulundu:

“ABD, Türkiye'de ve dünyada değişen koşulların farkında değil, şimdilik dünyanın geri kalanın bir kenara koyalım, ABD, Türkiye'de nelerin değiştiğinin farkında değil, şu an yeni bir Türkiye söz konusu. Yeni doğan bebekler bile bunun farkında ancak Ankara'da görevli ABD büyükelçileri bundan habersizler.

Hillary Clinton eğer belgelerin varlığını kabul etmemiş ya da belgeleri reddetmiş olsa, bugün başka şeyler konuşuyor olurdu. Ancak, özür dilemiş olması, belgelerin var olduğunu kabul etmesi anlamına gelir. Bunu şöyle yorumluyorum: Ankara'da görevli iki ABD büyükelçisi, Türkiye'deki gelişmeler hakkında bilgi/istihbarat topluyorlar. Kendi bakış açılarına göre bazı analizler yapıyorlar ve rapor olarak sunuyorlar.”

Arınç, değerlendirmeler, bulgular ve analizlerin tamamen yanlış olduğunu, buna ek olarak da çeşitli kişiler hakkında kötü cümleler sarf edildiğini iddia etti:

“Bir büyükelçinin, kendi ülkesini görevli oldukları ülke hakkında bilgilendirmesi kaçınılmazdır. Ancak, bunu yaparken, doğru bilgi yollamalı ve yanlış yönlendirmemelidirler. Dahası, Kişiler hakkında kötü sözler sarf etmemeliler. Bence, ABD büyükeçileri her iki konuda da çuvalladılar.
Bu ABD dış politikasına, Dışişlerine ve büyük bir ulusun büyükelçilerinin güvenilirliğine yakışmıyor.”

AKP kurmaylarına yönelik olarak belgelerde geçen kelimeler için ise Arınç, “Bizim için söylediklerinden ziyade, Türk halkının bizim için ne düşündüğü önemli” dedi ve ekledi: Belki diplomatlar, güvendikleri kişiler tarafından aldatılmış olabilirler.

Arınç, "ordunun darbe girişiminde bulunacak bir öğe olarak görülmesine yönelik olarak" ise, “ABD, Türkiye'de nelerin değiştiğinin farkında değil... AKP iktidarında, ordu-sivil ilişkileri bir demokraside olabilecek optimum noktaya gelmiş durumdadır” dedi.

"Kılıçdaroğlu CHP'yi dönüştürmekte başarısız"
Röportajda, wikileaks belgeleri dışında CHP ve seçimlere dair de yorumlarda da bulunan Arınç, "bireysel çabaları ve konuşmaları ile farklı bir görüntü sunan Kılıçdaroğlu'nun, partisini dönüştürmekte başarısız olduğunu, dönüşmüş bir CHP'nin en büyük ikinci parti olarak daha iyi bir konumda yer alacağını" ifade etti. Arınç ayrıca, "Türkiye'de son 9 yılın son derece istikrarlı ve başarılı geçtiğini, referandum sonuçlarının bunun göstergesi olduğunu ve 2011 seçimlerinden AKP'nin ezici bir zaferle çıkacağını" iddia etti.

(soL - Haber Merkezi)