AP, Erdoğan'ın 'tanımayız' dediği Gezi Parkı tasarısını kabul etti

Başbakan Erdoğan'ın bugün yaptığı konuşmada "tanımayacağını" açıkladığı Gezi Parkı Tasarısı kabul edildi.

Doğan Haber Ajansı'nın bildirdiğine göre, AP Genel Kurulu'nda Gezi Parkı olaylarıyla ilgili yapılan oylamada, hükümetin sert şekilde eleştirildiği tasarı kabul edildi.

Avrupa Parlamentosu üyeleri, “Türkiye’deki durum” konulu tasarının oylanması için yapılan toplantıda, Gezi Parkı’nda düzenlenen “barışçıl ve meşru eylemlere polisin uyguladığı orantısız ve aşırı şiddetten derin üzüntü” duyduklarını açıkladı.

Bugün oylanan tasarıda, AKP hükümeti barışçıl göstericilere dönük sert müdahaleler yapılmaması konusunda uyarılırken, Erdoğan’ın “birleştirici ve uzlaştırıcı” bir tutum sergilemesi gerektiği ifade edildi.

Üyeler, polisin göstericilere uyguladığı şiddetin sorumlularının adalete teslim edilmesi, gözaltına alınan barışçıl göstericilerin derhal bırakılması ve kurbanların yaralarının sarılması gerektiğini kaydetti.

AP üyeleri ayrıca, Erdoğan ve hükümetinin, uzlaşmacı bir tutum sergileme, özür dileme ve toplumun bir bölümünün gösterdiği tepkileri anlama konusunda gösterdiği isteksizlikten dolayı üzüntü içinde olduklarını belirtti.

Üyeler, halkın bir bölümünün, hükümetin yaşam tarzına dönük müdahalelerinden dolayı rahatsız olduğunu belirtirken, hükümetin demokratik kurumlarını, hukukun üstünlüğünü ve temel özgürlükleri daha da güçlendirmesi gerektiğini söyledi.

Kararda ayrıca, Türkiye'de basın özgürlüğünden ve medyanın giderek daha fazla oto-sansüre yönelmesinden duyulan endişe dile getirildi. Ana akım medyanın olaylar karşısında sessiz kaldığına ve Twitter kullanıcılarının gözaltına alındığına dikkat çeken AP üyeleri, tutuklu gazetecilerin sayısına işaret ederek, “demokratik bir toplum için bağımsız bir medyanın önemine ve basın özgürlüğünün artırılması konusunda yargısal düzenlemelere gerek duyulduğunu kaydetti.

(soL- Dış Haberler)