Ankara'da ABD Büyükelçiliği önünde patlama: 2 kişi öldü, 1 gazeteci ağır yaralı!

Ankara'da Paris Caddesi'nde bulunan Amerika Büyükelçiliği önünde patlama oldu. Patlamada Mustafa Akarsu adlı güvenlik görevlisi ve canlı bomba ölürken, NTV'nin eski diploması muhabiri Didem Tuncay da ağır yaralandı.

Güncelleme: 16:38
İçişleri Bakanı Muammer Güler, "Olayla ilgili görüntüleri izledim. Canlı bombanın yasa dışı sol bir örgütün militanı olduğuna dair bir bilgi var" diye konuştu.

Güler, "DHKP/C üyesi Ecevit Şanlı mı?" şeklindeki bir soruya "olabilir ilerleyen zamanda net açıklama yapacağız" şeklinde yanıt verdi.


Güncelleme: 16:05
İçişleri Bakanı Muammer Güler, canlı bomba saldırısında Mustafa Akarsu adlı güvenliğin ve canlı bombanın hayatını kaybettiğini söyledi. Didem Tuncay'ın ise ağır yaralı olduğunu söyledi. İki güvenliğin ise hafif yaralandığını dile getirdi.

Güler, canlı bombanın muhtemelen Türk olduğunu dile getirdi.


Güncelleme:15:31
Başbakan Erdoğan, ABD Büyükelçiliği'ne yapılan canlı bomba saldırısının ardından ilk açıklamasını yaptı:

Şu anda tüm güvenlik görevlisi arkadaşlarımız incelemelerini yapıyor. Sağlıklı neticeler ortaya çıkınca gerekli açıklamalar yapılacak. Canlı bomba paramparça oldu, özel güvenlikten bir rivayete göre 1, bir rivayete göre 2 kişi rahmetli oldu. Bunlar ülkemizin huzuruna yönelik saldırılar. Bunlara karşı birlik olacağız.


Güncelleme: 15:09
Büyükelçilik binası önünde ve çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Elçiliğin çatısında ABD askerleri olduğu görülüyor.


Güncelleme: 14:53
ABD Büyükelçiliği'nden patlama sonrası ilk açıklama geldi:

1 Şubat 2013 günü 13.15 sularında ABD Büyükelçiliği'nde bir patlama olmuştur. Şu anda olay hakkında araştırmalarını sürdüren Türk Emniyet yetkilileri gerekli her türlü önlemi almıştır. ABD Büyükelçiliği olarak Türk hükümet'ne, basın mensuplarına ve tüm Türk halkına olaya dair gösterdikleri öfke ve bizimle kurdukları dayanışma için teşekkür ederiz.


Güncelleme: 14:50
Mobese kaydı yok iddiası
Patlama öncesi bölgede elektriklerin kesildiği bu nedenle MOBESE kameralarının kayıt yapmadığı ileri sürüldü. Bu kesintinin bölgesel bir çalışma mı yoksa başka bir nedenden dolayı kesildiği araştırılıyor.


Güncelleme: 14:47
Gazeteci Didem Tuncay da yaralandı
Ankara'da ABD Büyükelçiliği'ne düzenlenen canlı bomba saldırısında NTV'nin eski diploması muhabiri Didem Tuncay da yaralandı. ABD Büyükelçiliğinde arkadaşlarını ziyaret ettiği sanılan genç gazetecinin vücuduna şarapnel parçaları saplandığı şu anda Numune Hastanesi'nde tomografisinin çekildiği belirtildi. Doktorlar Tuncay'ın hayati tehlikesi bulunmadığını ve ailesiyle görüştüğünü bildirdi.


Güncelleme: 14:39
Ankara Valisi patlamanın intihar saldırısı olduğunu söyledi. Patlamanın içerde gerçekleştiğini belirten Vali, biri ABD personeli ve biri de canlı bomba olmak üzere iki kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Yaralı vatandaşın ise iş takibine geldiğini ve patlama sırasında ağır yaralandığı Ankara Numune Hastanesi’nde tedavi altında olduğu belirtildi.


Güncelleme: 14:21
Patlamanın hemen ardından olay yerine giden Vatan gazetesi muhabiri Kemal Göktaş, olaya ilişkin gazetevatan.com'a şu bilgileri verdi:

Patlamanın olduğu sırada ABD Elçiliği'ne 150 metre uzaklıktaydık. Patlama elçiliğin 2 no'lu giriş kapısında meydana geldi. Patlama olduğu anda olay yerine koştuk. Olay yerinde rutin görevlerini yapan polisler vardı.Etrafa saçılmış et parçaları, kopmuş bir bacak ve tam giriş kapısında kopmuş bir kafa gördük. Dehşet vericiydi. İçeriden dumanlar çıkıyordu. Resmi polisler güvenlik kulübesine girmemize engel oldu. Dışarıdan gördüğümüz kadarıyla içerisi enkaz olmuştu. Hatta içerideki polis enkaz altında birinin olduğunu söylüyordu. Polis memuru olayın canlı bomba olabilceğine dair gelişmeyi telefonla amirlerine bildirdi. Paris Caddesi üzerinde 50 metre aşağısında vize başvurusunun yapıldığı yer var. Bu nedenle patlama anında kuyruk olmaması büyük şans...

Patlamadan sonra 3 gazeteci ve birkaç polis 15 dakika kadar yalnızdık. İlk ambulans 15 dakika sonra geldi. İki polis amiri ve destek polis kuvvetleri ise 20 dakika sonra olay yerindeydi bu da çok ilginç bir durum olarak kayda geçti.

Güncelleme: 14:11
Patlamanın x-ray cihazından geçilirken gerçekleştiği ifade ediliyor. Patlamanın olduğu kapının personel yakınlarının giriş yaptığı kapı olduğu belirtilirken, bu nedenle elçilik çalışanlarının binadan çıkışına izin verilmediği bildiriliyor.


Güncelleme: 13:57
Patlamanın olduğu cadde şu an boşaltılıyor.


Güncelleme: 13:52
Ankara İl Sağlık Müdürülüğü'nün açıklamasına göre 2 kişinin öldüğü açıklandı. İki kişinin de ağır yaralandığı belirtiliyor.
Ankara'da Paris Caddesi'nde bulunan Amerika Büyükelçiliği önünde patlama oldu. Çok sayıda yaralı olduğu belirtiliyor.

Milliyet yazarı Fikret Bila, canlı bomba saldırısı olduğunu ileri sürerken, ceset parçaları olduğunu söyledi.

Vatan gazetesinden Kıvanç El, Canlı bombanın binanın 2 No'lu kapısının önünde kendini patlattığı belirtiliyor. 2 yaralı var.

(soL - Haber Merkezi)