Ankara Emniyeti'nin 18 yıl yetecek kadar biber gazı varmış

Daha önce vatandaşın dilekçelerini baştan savma cevaplarla geçiştiren Emniyet Müdürlüğü, mahkemeden uyarı alınca çok ilginç bir istatistiği açıklamak zorunda kaldı. Ankara Emniyeti'nin 18 yıl yetecek biber gazı stoku olduğu ortaya çıktı.

Radikal Gazetesi'nden Mesut Hasan Benli'nin haberine göre, Bilgi Edinme Kanunu kapsamında, biber gazı kullanımına ilişkin bilgi isteyen vatandaşa genel geçer yanıtlar veren Emniyet, Ankara 12. İdare Mahkemesi’nin “vatandaşa somut bilgi ver” kararından sonra ilk defa detaylı yanıtlar verdi.

Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün biber gazına ilişkin paylaştığı rakamlar şaşkınlık yarattı. Emniyetin paylaştığı rakamlara göre, Ankara Emniyeti’nin elinde 18 yıl yetecek düzeyde biber gazı stoku olduğu ortaya çıktı.

Emniyet "yeteri kadar-gerektiği kadar" demeye alışmıştı
Emniyet, Bilgi Edinme Kanunu kapsamında vatandaşların biber gazı kullanıma ilişkin sorularına “yeteri kadar”, “gerektiği kadar” gibi yanıtlar yanıtlar vermeyi alışkanlık haline getirmişti.

Hopa olaylarının Ankara ayağında polisin yoğun bir şekilde biber gazı kullanması üzerine, Avukat Emre Baturay Altınok, Emniyete başvurarak ne kadar biber gazı kullanıldığını sordu. Ancak Emniyet yine genel geçer yanıtlar vererek, biber gazının devlet sırrı kapsamında olduğu gerekçesiyle Altınok’a bilgi vermedi.

Mahmeme “soyut ve genel geçer yanıt verilemeyeceğine” karar verdi
Bunun üzerine Avukat Altınok, Ankara 12. İdare Mahkemesine dava açtı. Mahkeme biber gazının devlet sırrı kapsamında olmadığını, Bilgi Edinme Kanunu kapsamında bilgi isteyen vatandaşa “soyut ve genel geçer yanıt verilemeyeceğine” karar verdi. Bu karar üzerine Altınok, bir kez daha Emniyet başvurarak mahkeme kararın gereğinin yerine getirilmesini istedi. Ankara Emniyet Müdürü mahkeme kararı doğrultusunda Altınok’a somut bilgiler verdi.

Ankara Emniyeti'nin elinde toplamda 27 bin 707 adet biber gazı bombası var
“İl Emniyet Müdürlüğünün stoklarında 2011 yılı için ne kadar biber gazı vardır” şeklindeki soruya, daha önce “yeteri kadar” yanıtını veren Ankara Emniyet’i bu sefer detaylı bilgiler verdi. Stoklarında bulunan gaz miktarlarını sayı vererek açıklayan Ankara Emniyet Müdürlüğü, şu bilgileri paylaştı:

“İl Emniyet Müdürlüğü stoklarında 17591 adet biber gazı spreyi, Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü’nün stoklarında, 2011 Ocak ayı itibariyle 3363 adet gaz fişeği, 2604 adet gaz el bombası, 450 litre OC gaz sülasyonu, 3699 adet OC gaz el spreyi bulunmaktadır.”

Emniyetin rakamlarına göre Ankara Emniyetin elinde toplamda 27 bin 707 adet biber gazı olduğu belirlenmiş oldu.

18 yıl yetecek kadar gaz var
“İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı emniyet güçlerince 2010 yılında ne kadar biber gazı kullanıldığı stoklarında, 2011 senesine artan varsa bunun miktarı (kapsülü m3) ne kadar” şeklindeki soruya daha önce “gerektiği kadar” yanıtı veren Emniyet, bu sefer ayrıntılı yanıtlar vererek, şunları kaydetti:

“İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı emniyet güçlerince 2010 yılında 452 adet gaz fişeği, 253 adet gaz el bombası, 148 litre OC gaz solüsyonu, 164 adet OC gaz el spreyi, toplamda 1474 adet biber gazı kullanılmış, 2011 senesinde ise 2969 adet gaz fişeği, 2351 adet gaz el bombası, 302 litre OC gaz solüsyonu, 3535 adet gaz el spreyi toplamda 17591 adet (kapsül m3) biber gazı spreyi devretmiştir.”

Emniyet, 2010 yılındaki olaylarda 1474 adet biber gazı kullandığı açıkladı. Bu durumda Emniyetin bir yılda 1474 adet biber gazı kullandığı düşünüldüğünde, stoklarında gaz oranın yaklaşık 18 yıl boyunca yeteceği tespit edildi.

Polise insan hakları eğitimi veriliyormuş
“Hopa’da yaşanan olaylarla ilgili Ankara’da yaşanan protestolarda görevli olarak kaç memur katılmıştır? Kaç tanesi biber gazı kullanmak üzere yetkilidir? Gaz kullanma konusunda eğitimleri var mıdır” şeklindeki soruya daha önce “Kalabalığı dağıtacak ve etkisiz hale getirecek miktarda” yanıt veren Emniyet yeni yanıtında şu rakamları paylaştı:

“Hopa olayları ile ilgili ilimizde meydana gelen kanuna aykırı eylemde yaklaşık olarak 800 emniyet personeli görev almıştır. Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğünde görevli 25 personel ‘Göz yaşartıcı gazlarla ile gaz maskeleri kullanımı kursu almıştır. ’Eğitim içeriğinde KBRN (Kimyasal – Biyolojik- Radyoaktif- Nükler), İnsan Hakları ve orantılı gaz kullanımı, ilk yardım yöntemleri, gaz kullanma taktikleri gibi dersler bulunmaktadır”

6 adet gaz fişeği kullanılmış
“Hopa’da yaşanan olaylarla ilgili Ankara’da yaşayan protestolara Emniyet güçlerince yapılan müdahalede ne kadar biber gazı kullanılmıştır?” şeklinde soruya da Emniyet ilginç bir yanıt vererek “ Hopa’da yaşanan olaylar ile ilgili ilimizde yaşanılan kanuna aykırı eylemlerde, çevik kuvvet şube müdürlüğünce toplam 6 adet gaz fişeği kullanılmıştır” dedi.

“Emniyet güçlerince biber gazının kullanımındaki ölçünün sınırı nedir? Bu konuda il emniyet müdürlüğünce usul ve esasların yayınlandığı bir düzenleme var mıdır” şeklindeki soruya ise Emniyet mevzuat hükümleri ve genelgeleri tek tek sayılarak yanıt verildi. Gazların nerden temin edildiği sorusuna ise Emniyet “Ankara Emniyet Müdürlüğü tarafından kullanılan biber gazları Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından tahsis edilmektedir” yanıtını verdi.

Avukat Altınok: "4 yıldır uğraşıyoruz"
Avukat Emre Baturay Altınok bu rakamları alabilmek için 4 yıldır mücadele verdiklerini anlatarak şöyle konuştu:

“1 Mayıs 2008’den beri bu bilgileri almak için mücadele ediyoruz. Ancak bugüne kadar yaptığımız başvurulara ‘dalga geçer’ mahiyette yanıtlar verildi. Emniyet mahkeme kararından sonra talep ettiğimiz bilgileri vermek zorunda kaldı. Hukuk devletinde idarenin denetlenmesi açısında tarihi bir gelişmedir.”