"Anayasada ilk 4 madde olmayacak, genel af olacak"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum, "Yemin etmedik. AKP bizi içeriye sokabilmek için bizimle anlaşma yaptı" dedi. Batum, yeni anayasada ilk 4 maddenin olmayacağını ve genel affın ekleneceğini iddia etti.

Süheyl Batum, CHP Eskişehir Milletvekili Kazım Kurt ve İl Başkanı Erman Gölet ile Eskişehir'de bir restoranda düzenlediği basın toplantısında, Silvan'daki çatışmanın ardından eş zamanlı olarak Demokratik Toplum Kongresi'nin aldığı "demokratik özerklik" kararının kendilerini derinden yaraladığını belirtti.

Terörün büyüyerek devam ettiğini ileri süren Batum, bunun nedenini "Dışarıda hazırlanan birtakım planlar var. Bu hükümetin bu planların uygulayıcısı olmaktan başka hiçbir planı yok. Kendisine empoze edilen ve dayatılan bir senaryonun uygulayıcısı durumunda" sözleriyle açıkladı.

"Yeni anayasada ilk 4 madde olmayacak, genel af olacak"
Batum, Başbakan'ın "Yeni anayasa toplumsal barışı sağlayacak" dediğini öne sürerek, yeni anayasanın birilerinin verdiği, hükümetin de oynuyormuş gibi yaptığı bir planın parçası olduğunu iddia etti.

"Bu anayasa, ilk 4 maddenin olmayacağı ve genel affın ekleneceği bir anayasa olacak" diyen Batum, şöyle devam etti: "Kafalarındaki anayasada üniter devlet olmayacak. Tayyip Erdoğan'a da vadedilen, otoriter rejimi sağlayacak demokratik, laik cumhuriyet ibaresinin olmadığı bir anayasa. Bir de bu oyunun parçası olarak genel af. DTK da biraz acul davrandı bu konuda. Onlara 'federasyon kuracaksınız, biz ilk 4 maddenin olmadığı bir anayasa yapacağız' sözü verildi. BDP, özellikle Hatip Dicle ve KCK konusunda anlaşamayınca acul davranarak kendilerine birileri tarafından söylenen bu projeyi devreye soktu ve 'demokratik özerklik ilan ediyoruz' dedi. Bu oyuna gelmeyeceğiz. Her 4 kişiden biri bize oy verdi. Bu planın olabileceğinden endişelenen yüzde 50'i de baskılara rağmen AKP'ye oy vermedi. Türk milleti merak etmesin. Bütün tabloyu görüyoruz."

"AKP bizi içeriye sokabilmek için bizimle anlaşma yaptı"
Tutuklu CHP milletvekillerine ilişkin Türkiye'de 4 yargıcın açık hukuk kurallarına aykırı davrandığını ileri süren Batum, şunları kaydetti: "Bu demokrasi, milli egemenlik ve hukuk ayıbını ortaya koymak istedik. Bunun bir rehin olduğunu biliyorduk. Hükümet de 'Ver anayasamı, bu anayasanın içine gir. Ben de rehinleri geri veriyim sana' dedi. Bu olayın net şekilde ortaya çıkmasını istedik. Bu net bir şekilde ortaya çıktı. Daha 10 gün önce 'hakimlere ben ne yapabilirim ki hakimler hakkında soruşturma açabilir miyim hukuku uygulamıyorlar diye' diye konuşan hükümet, tek tahliye kararı veren üçüncü hakimi de 'rehineler elden kaçırılmasın' diye sürdü. Bu ortaya çıktı. 'Genel bir anayasa ile bütün sorunları çözeriz' dediler. Yemin etmedik. AKP bizi içeriye sokabilmek için bizimle anlaşma yaptı. Burada iki ibare var. Bunlardan birincisi 'Bütün milletvekilleri yargılanabilir ancak meclise gelip yargılanmaya devam edecek, tutuklanırsa hüküm giyecek'. Buna imza attılar. İkincisi daha da önemli. 'Türk hukukunun herkese yönelik olarak evrensel hukuka uygun yorumlanması ve uygulanması zorunludur' diye bir ibare koydurduk. Başbakan, bunu 'başka çarem yok' diye imzaladı."

Batum, CHP'nin Türkiye'yi bölecek bir özerklik projesine kesinlikle karşı olduğunu sözlerine ekledi.