Amerikancılıkta birleşmek ne güzel!

Suudi Arabistan'ın Fetosu, Şeyh Selman el Udeh, kısa bir süre önce geldiği Türkiye'de bir hafta boyunca ne tür temaslar kurdu bilinmiyor fakat, Zaman gazetesi, Udeh'in memleketine döndüğünde, devlet destekli televizyon kanalındaki programından, AKP iktidarındaki "büyük" Türkiye'ye ve Fethullah'a düzdüğü övgülerden, okurlarını yoksun bırakmadı.

Fethullah Gülen şimdi de Suudi Arabistan ile bağlarını güçlendirmeye başladı. Zaman'ın internet sitesinde dün yayımlanan bir haberde, "İslam alimi" olarak tanıtılan Suudi Dr. Selman El Udeh'in, bilinen adıyla Şeyh Salman al Awda, Temmuz ayının ilk haftasında gelerek bir hafta süresince bir dizi sempozyum ve toplantıya katıldığı Türkiye'ye ilişkin izlenimlerini, MBC televizyon kanalındaki haftalık programında aktardığı belirtildi.

Haberde Udeh'in, Arap dünyasında Türkiye'ye ilişkin mevcut bilgilerin yüzeysel olduğuna işaret ettiğine değinilirken, "programda Türkiye'nin İslam dünyası için model olması, AB'ye katılma süreci, son yıllarda modernleşme yolunda katettiği mesafe, Türklerin, İslam dünyasıyla aynı safta yüzyıllar boyunca karşılaştıkları problemlere karşı birlikte durduğu konularına değinildi. Bunun yanında son yıllarda da gerek Gazze için Davos'taki duruşu, gerekse dünyanın dört bir yanındaki ezilen Müslümanlara sahip çıkması ile Türkiye'nin İslam dünyasında dikkatleri çekmeyi başardığını söyledi" denildi.

Udeh'in, Türkiye'nin son yıllardaki "başarısı ve ilerleyişi"nin sadece siyasi alana bağlamanın doğru olmayacağı, aynı zamanda "bütün bir İslam âlemi için örnek teşkil edecek 'sivil inisiyatif'in mevcudiyeti"ni dile getirdiği belirtildi.

Programında, Arap ülkeleri ile Türkiye arasında her zamankinden daha büyük bir ilişki kurulması gerektiğine, "Türkiye'de istikrarın gelişmesinde AKP'nin payı"nın büyük olmasının yanı sıra Türkiye'den örnek alınması gereken bir diğer yönün "siyasi olmayan sivil faaliyetler" ve en başta da "Fethullah Gülen Cemaati" olduğuna işaret ettiği belirtilen Udeh'in, cemaatin eğitim ve sağlık alanındaki çalışmalarında özellikle 2002 ile birlikte patlama yaşandığını vurgulayarak, "bunların bağlı oldukları bir teşkilat yoktur. Ancak bu müesseseleri kuran ve burada hizmet verenlerin ortak noktası, Muhterem Fethullah Gülen'den aldıkları hizmet ruhu ve azmi teşkil etmektedir" dediği belirtildi.

Zaman'a alternatif bir "Udeh kimdir?"
Zaman gazetesi haberinde, Udeh, "İslam dünyasının tanınmış ilim ve fikir adamlarından Dr. Selman El Udeh, mutedil çizgisiyle bilinen Suudi Arabistanlı bir ilim adamıdır. İlmî kişiliği dolayısıyla ABD, Kanada, İngiltere, Sudan, Mısır, Bosna, Katar, Kuveyt, Fas gibi bir çok ülkede sempozyumlarda konuşmacı olarak katıldı" şeklinde tanıtıldı.

Udeh, Suudi Arabistan'da, kurulduğu 1932 yılından beri süren kadınların araç kullanması yasağını da destekleyenler arasında yer almıştı. Kadınların araç kullanırken bedenlerinin kimi kısımlarının "ahlaksız" bir biçimde açığa çıkmasının kabul edilemez olduğunu düşünüyor, kadınların trafikteki seyirleri sırasında veya herhangi bir trafik kazası yaşanması durumunda da aynı nedenle haremlik-selamlık kurallarının ortadan kalkacağını belirtiyordu.

Birleşmiş Milletler'in 1994 tarihli Nüfus ve Kalkınma Konferansı'na ülkesi Suudi Arabistan'ın katılımı konusunda, "insan haklarını destekleme kılıfıyla İslami değerlerin yok edilmeye çalışıldığı"nı savunan Udeh, kürtaja ve doğum kontrolüne de karşıydı... Doğum kontrolünün yaygınlaşması girişimlerinin Batılıların Müslüman nüfusun artışına engel olmaya çalıştığı anlamına geldiğini, ayrıca evlilik öncesi cinselliği teşvik edeceğini dşünüyor, kadın-erkek eşitliği konusunda ve İslami miras hukukunda kadınlar lehine düzenlemeleri içeren reform taleplerini de sakıncalı buluyordu.

Fakat, 1990-1991 Körfez Savaşı'nda ve 1990'lı yılar boyunca Suudi hükümetine ABD yanlısı politikalar izlediği ve şer'i hükümleri tam yerine getirmediği için muhalefet edip hapiste yatan, çıktıktan sonra Suudi rejimin başlıca destekçisi ve hatta sözcüsü konumuna gelen Udeh, hızla Amerikancılaştı ve ABD'nin gereksindiği "modern İslam"ın Ortadoğu'daki yeni temsilcilerinden biri haline geldi.

Bir Suudi milliyetçisi olan Udeh, Vahabi olamayan Suudi Arabistan vatandaşlarının, özellikle de Şiilerin sınırdışı edilmesini savunanların da başında geliyordu. Birkaç yıl önce ise, Şii Hizbullah örgütünün Lübnan savaşında İsrail'e karşı, Irak'taki Şii grupların da ABD işgaline karşı sergiledikleri direniş karşısında, Sünnilerin Şiiliğe geçmeye başladığı yaygarası koparıp direnişin prestijini yok etmeye yeltenerek ABD'ciliğin en seçkin örneklerini sergiledi.
soL - Haber Merkezi