“Amerikan karşıtlığı geçici”

New York'ta bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Amerikan-Türk Cemiyeti’nin onuruna verdiği yemeğe katılarak kendisine sorulan soruları yanıtladı. Gül, Türkiye'deki ABD karşıtlığını "geçici" olarak yorumladı.

soL (HABER MERKEZİ) Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 63'üncü dönem çalışmaları çerçevesinde New York ziyaretini sürdüren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Amerikan-Türk Cemiyeti'nin onuruna verdiği yemeğe katıldı. Gül, katılımcıların "Türkiye'de yükselen Amerikan karşıtlığını nasıl açıklayabilirsiniz?" sorusu üzerine Türk halkının tepkisinin Amerikan halkına değil Amerikan politikasına olduğunu söyledi.

Gül, "Amerikan politikalarına karşı dünyada gelişen karşı hava aynı şekilde Türkiye'de de var. Ama bu kesinlikle Amerikalılara ya da ABD'ye karşı değil" dedi. Gül, Irak savaşının olumsuz sonuçlarından sonra Türkiye'deki Amerikan karşıtlığının başladığını iddia ederek "Türkiye'deki Amerikan karşıtlığı geçici" dedi.

Türk hükümetinin Amerikan karşıtlığını beslediği yönünde oluşan fikrin kesinlikle yanlış olduğunu vurgulayan Gül, "Türkiye'yi takip edenler bunu bilirler. Son 5- 6 yılda Türkiye ile ABD yönetimi arasında çok büyük bir işbirliği var" dedi.

"Zaten her yıl gelir gideriz"
Amerikan karşıtlığına dair ilginç ifadeler kullanan Gül, "Amerika politikalarını değiştirirse biz de Amerikan karşıtlığı biter" dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ve kendisinin ABD'ye hemen hemen her yıl gelip gittiklerini belirten Gül, hem Dışişleri Bakanı olduğu dönemde hem de Cumhurbaşkanı olduktan sonra Beyaz Saray ile çok sıcak temaslarda bulunduğunu söyledi.

Gül, konuyla ilgili "açıklama"larını bitirirken "Dolayısıyla Amerikan karşıtlığının Türk hükümeti tarafından desteklendiği bilgisi kesinlikle yanlış" dedi.

"Cesur olan Sarkisyan"
Yemekte katılımcıların sorularını yanıtlayan Gül, Ermenistan ile ilişkileri değerlendirerek "Türkiye'nin Ermenistan'ın bağımsızlığını tanıyan bir ülke, iki ülke arasında diplomatik ilişkiler yok ve iki ülke arasındaki sınırlar kapalı. Buna rağmen özellikle insani konularda iki ülke arasında bazı faaliyetler devam ediyor" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Ermenistan'a yaptığı ziyaretle ilgili de konuştu. Gül, Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan'ın cesur bir davranışla kendisini davet ettiğini ve kendisinin de aynı cesaretle yanıt verdiğini söyledi.

Gül, ziyaretle ilgili gelen sorulara "Bu ziyaretimizde sadece maç seyretmedik tabii, çok detaylı bir şekilde hem ikili ilişkileri, hem Kafkasya, hem Azerbaycan, Ermenistan meselelerini konuşma fırsatı bulduk. Benim bütün amacım şu, Kafkaslarda, bölgede, Türkiye ile Ermenistan arasında böyle bir iklim oluşturmak, bu iklim aradaki problemleri yok etsin ve her şey normalleşsin, bununla ilgili gayet ümitliyim" yanıtını verdi.

"Aynı toprakların çocuklarıyız"
Cumhurbaşkanı Gül Kafkaslardaki gelişmelerin son derece üzücü olduğunu belirterek "Hepimiz aynı toprakların aynı bölgenin çocuklarıyız. Bugünkü dünyada düşmanlıkları sonuna kadar götürürseniz, bunun kimseye faydası olmaz. Herkese zararı olur. Ümit ediyorum ki bu güzel iklim, problemleri yok eder ondan sonra güzel ağaçların yeşermesine fırsat verir, işte onlardan biri sizin söylediğiniz gibi birçok proje olabilir, bunlar için uğraşmamız gerektiğine inanıyorum" dedi.

Gül, Gürcistan ve Rusya ile sık temasları bulunduğundan iki ülkeye de Osetya ve Abhazya sorunlarının dikkatli götürülmesi yönünde telkinlerinin olduğunu da konuşmasına ekledi. Rusya'nın son gelişmelerden memnun olmadığını iddia eden Gül, "Görüşmelerimiz, temaslarımız, izlenimlerimiz bunu gösteriyor. Kafkaslarda İstikrar ve İşbirliği Platformu fikrine de onların, güçlü destek vermesi anlamlı" dedi.