Amasya Valisi tepkileri anlamamış: 'Büyütecek bir şey yok!'

29 Ekim resepsiyonunun kentteki bir pastanede verilecek olmasına yönelik tepkileri anlam veremediğini söyleyen Amasya Valisi Abdil Celil Öz, "Mekanın ismine niye bu kadar takılı kalıyoruz?" dedi.

DHA'dan Savaş Tutak'ın haberine göre, Cumhuriyet’in kuruluşunun 89’uncu yıldönümü nedeniyle Amasya’da Valilik tarafından verilecek Cumhuriyet Bayramı Resepsiyonu’nun bir pastanede düzenlenecek olması, geniş yankı uyandırdı. Muhaletefin ve Atatürkçü Düşünce Derneği’nin tepkileri üzerine Amasya Valisi Abdil Celil Öz, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Resepsiyonu’nu kentteki özel bir pastanede yapılacak olmasına CHP il teşkilatı ve Atatürkçü Düşünce Derneği Şubesi üyelerinin tepki göstermesine anlam veremediğini söyledi.

Kentte resepsiyon yapılması için geniş bir kamu mekanı bulunmadığına dikkat çeken Vali Öz, "Restoran, otel, pastane hepsi özel sektöre aittir. Otellerin bir özelliği bir kutsallığı var da pastanenin hizmet mekanı olarak, lüks bir restoran veya uygun bir kapalı mekanın, otellerden daha düşük seviyesi mi var? Benim anlayamadığım nokta bu. Bir otelde olursa gayet güzel, kutsal, amacına uygun bir mekan, otel dışında herhangi bir pastanede, restoranda veya kapalı bir mekanda olursa sanki günah mı kötü bir şey mi? Yapılacak kamu mekanı olmadığı sürece benim düşünceme göre bir otelin salonunda yapılmasıyla, bir pastanede yapılmasının niye bu kadar farkı var? Mekanın ismine niye bu kadar takılı kalıyoruz?" diye konuştu.

'Halkın katılımını sağlamaya çalışıyoruz'
Atatürk posterleri ve Türk bayrakları ile Cumhuriyet’e yönelik sloganlar yerleştirilerek halkın da katılımıyla bir resepsiyon yapılacağını belirten Vali Öz, şunları söyledi: "Bunun farklı noktalara çekilmesi sanki Cumhuriyet’e karşı algılanmasını gibi, anlayamadığım nokta bu. Bu sene halkın katılımını sağlamak için afişler astırıyoruz, resepsiyona daha farklı bir katılım olsun diye. Halkı katmaya çalışıyorum ama bu şekilde yorum üzüyor insanı. Daha güzel yapalım, daha coşkulu kutlayalım, katılım olsun, daha güzel nezih bir mekan olsun diye uğraşırken iş nerden nereye döndü. A oteli ve restoranıyla, B pastanesi veya hizmet veren bir restoranın mekan olarak kutsallık anlamında bir farkı var mıdır? Yoktur. Bunu niye bu kadar büyütüyoruz onu anlamıyorum ben. Bir mekana takıldık kaldık. Üzücü bir durum oldu. Tepkilerin bu kadar olmasını anlayamıyorum."

Vali Öz, resepsiyonun Saraydüzü Kışlası’nda yapılmamasıyla ilgili eleştirelere de şöyle cevap verdi: "Saraydüzü Kışla binası yaz ayları olsa açık alanda olsa bahçesi müsait ama kapalı alan olarak sergi salonu var. En fazla 200 kişi sığabilir. Mekan olarak yeterli değil. Biz 400 kişilik katılım bekliyoruz. Saraydüzü Kışla binası çok önemli bir mekan. Milli Mücadele Müzesi olarak yaşatmak için çalışıyoruz. Ama bu resepsiyon için çok uygun ve yeterli bir mekan değil.