Altı okun altısı başka yöne

Seçim stratejisi geliştiremeyen CHP, son bir aydaki "açılımları"yla dağıldıkça dağılıyor. Baykal ise temsilcilik açmak için gittiği Brüksel'de, eleştirilere "açılım maçılım yok" diyerek sert çıktı.

soL (HABER MERKEZİ) CHP'nin altı oku son bir aydaki "açılımlarla" arap saçına döndü. Her mahalleye Kuran kursu, çarşaflı üyelere kucak açma, tarikat liderine rozet takma töreniyle laiklik okunu çarşafa dolayan CHP, son olarak Avrupa Birliği'nin merkezi Brüksel'de açtığı halkla ilişkiler ofisiyle AB'ye bağımlılığını ortaya koydu.

"Kapanma yok ki açılım olsun"

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, partisinin Brüksel'deki AB Temsilciliği'nde düzenlediği basın toplantısında, son açılımlarına yönelik eleştirilere sert çıktı. Açılımlarına karşı çıkan çevrelerin Brüksel ziyaretini de aynı sürecin devamı olarak gördüklerinin hatırlatılması üzerine, Baykal şunları söyledi: "Açılım filan, bizim ağzımızdan böyle laflar çıkmış değil. Kapanma yok ki, açılım olsun. Her dönemin kendine göre sorunları var. Kamuoyunda ilgi çeken konular da hayatın akışı içinde önümüze gelen durumlar konusunda takınılan tavırlarla ilgilidir. Açılım maçılım söz konusu değildir, ama her siyasal gelişme özgürce değerlendirilir, tartışılır."

İşte "altı ok"a, son bir ayda (Baykal'ın sözleriyle "hayatın akışı içinde") CHP'nin tavırlarına uygun değişim önerileri:


AB'cilik:
Deniz Baykal, partisine ait ofisinin açılışı için gittiği Brüksel'de AB'yi bir yaşam biçimi olarak algıladıkları mesajı verdi. CHP'nin AB karşıtı olduğu yönündeki yorumların algılama hatası olduğunu söyleyen Baykal, "AB sürecinin bugünlere gelmesinde alınan kararların altında bizlerin de imzası bulunuyor" dedi.


Tarikatçılık:
Kadiri tarikatının İstanbul'daki liderlerinden Abdül Hafız Aydın, pazartesi günü düzenlenen törenle CHP'ye katıldı. Aydın, "İstanbul'da CHP'ye 30 bin seçmenimle katılmış bulunuyorum" dedi. CHP Sultanbeyli Seçim Koordinasyon Merkezi'nde yapılan ve Sultanahmet Camii eski imamı olan CHP Sultanbeyli Belediye Başkan Adayı Osman Nuri Bedir'in, Kadiri tarikatının İstanbul'daki liderlerinden olan Abdül Hafız Aydın'a parti rozeti taktığı törende konuşan Aydın, "Kadiri tarikatı olarak, İstanbul genelinde büyük bir potansiyelimiz olduğu gibi, Sultanbeyli'de de potansiyelimiz var" diyerek, CHP için yapacakları çalışmaları anlattı. Belediye Başkan Adayı Bedir ise Aydın'ın Sultanbeyli'de 9 bin oy seçmen kitlesini haiz olduğunu vurgulayarak "Biz parti olarak temel insan hak ve özgürlükleri bağlamında her türlü inanışa, her türlü kültüre saygı duyan ve kucaklayan, gerçek manada problemleri ile hemhal olan bir partiyiz" dedi.


Gericilik:
Kasım ayında Sultangazi ve Eyüp ilçe teşkilatlarında düzenlenen partiye toplu katılım töreninde, Deniz Baykal'ın çarşaflı kadınlara parti rozeti takmasının ardından, şubat ayı başında Kocaeli Belediye Başkan adayı Sefa Sirmen "her mahalleye bir Kuran kursu" projesiyle ortaya çıktı. Deniz Baykal'ın da sahip çıktığı projeyi anlatan Sirmen, "Kuran kursu da verilecek, Kuran öğrenmek isteyen çocuklarımıza diyanet ve müftülüklerin denetiminde bu kurslar da açılacak. Bunu her mahallede yaygınlaştıracağız" dedi.