Almanya'dan tatile geldi, medya 'terörist' ilan etti

Almanya'dan Türkiye'ye tatil için gelen Murat Kılıç kapanmış bir dosyadan ötürü gözaltına alındı. Serbest bırakılan Kılıç hakkında ise medyada, "Terör örgütü üyesi İzmir'de yakalandı" şeklinde haberler yayınlandı. Kılıç suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor.

Memleket hasretini dindirmek için 15 yıl sonra Almanya’dan Türkiye’ye gelen Murat Kılıç, kapanmış bir dosyayla ilgili gözaltına alındı. Medya, Kılıç’ı "terörist" ilan etti.

ETHA'nın haberine göre, Murat Kılıç, 1997 yılından beri Almanya’da yaşıyor. 15 yılın ardından, memleketine ve yakınlarına duyduğu hasretle, yaz tatilini geçirmek için Türkiye’ye gelen Kılıç, 27 Haziran 2012 tarihinde, Sabiha Gökçen Havaalanı’nda polis kontrolünden geçerek, hiçbir sorun yaşamadan Türkiye’ye giriş yapıyor.

Kılıç, yaklaşık 1 ay boyunca yakınlarını ve dostlarını ziyaret ediyor. Ankara, Mersin, Adana, İskenderun ve İzmir’de bulunuyor. 22 Temmuz günü ise eniştesini yolcu etmek ve kızıyla Dalyan’a tatile gitmek için bulunduğu İzmir Otogarı’nda, arabası polisler tarafından çevrilerek "nefes kesen bir operasyonla" gözaltına alınıp ertesi gün adliyeye sevk ediliyor.

Serbest bırakıldı ancak medya "terörist" dedi
Adliyeye sevk edildiğinde, Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 1998 yılında Ovacık’ta meydana gelmiş bir olayla ilgili ifadesine başvurmak için çıkardığı bir yakalama kararı olduğunu fakat dosyanın zaman aşımından kapandığını öğreniyor. Savcılık sorgusu sırasında, savcı da, Pazar günü gözaltına alındığı için bir gün gözaltında kaldığını, belgelerin gelmesini beklediklerini, yoksa aynı gün serbest bırakılacağını söylüyor. Murat Kılıç, serbest bırakılıyor ve kızıyla tatile gidiyor.

Buraya kadar olanlar, Türkiye’den alışıldık hukuk ve bürokrasi manzaraları. Öte yandan Murat Kılıç’la ve gözaltına alınmasıyla ilgili haberler, Türkiye’deki medya gerçeğini gözler önüne seriyor.

Haberler hakkında suç duyurusunda bulunacak
Doğan Haber Ajansı’ndan Taylan Yıldırım’ın haberine göre Murat Kılıç MLKP’nin üst düzey yöneticisi. 2006 yılında yapılan "Gaye Operasyonu"nun Kayseri ayağıyla ilgili hakkında gözaltı kararı var. Tatil ve aynı zamanda Dalyan’da ev almak için Türkiye’ye gelen "üst düzey yönetici" polis tarafından kıskıvrak yakalanıyor.

Basın meslek ilkelerini hiçe sayan Yıldırım, Murat Kılıç’ın kişilik haklarını zedeleyerek resmini yayınlıyor. Polis tarafından kendisine servis edilen haberi kullanan muhabir, haberin doğruluğunu araştırma gereği duymuyor. Yıldırım’ın haberi, Milliyet Gazetesi’nde ve çeşitli haber sitelerinde, "Tatile geldi polis yakaladı", "Terör örgütü üyesi İzmir’de yakalandı" gibi başlıklarla servis ediliyor.

Gözaltı ve savcılık aşamasında, söz konusu operasyonla ilgili kendisine tek bir soru dahi sorulmadığına, 15 yıldır Almanya’da yaşadığına dikkat çeken Kılıç, haberi yapan ve servis eden medya kuruluşları hakkında suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor.