Ali Sami Yen'de yıkımı durdurma kararı

İstanbul 2. İdare Mahkemesi, Ali Sami Yen Stadı'nın yıkımını durdurdu. Ancak stadın büyük kısmı zaten yıkılmış durumda.

TOKİ tarafından Aşçıoğlu İnşaat'a ihalesi verilen ve Ali Sami Yen Stadyumu'nun yıkılarak yerine alışveriş merkezi inşa edilmesini öngören proje İstanbul 2. İdare Mahkemesi tarafından durduruldu.

CHP'li Şişli Belediye Meclis üyelerinin, projede bodrumların emsal dışında kaldığını öne sürerek açtığı dava sonucu mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mahkemenin, plan notlarındaki 4a ve 8’inci maddelerin hukuka aykırı olduğuna karar verdiği ve bu uygulamanın gerçekleşmesi halinde, telafisi güç ve olanaksız zararlar doğuracağı sonucuna vardığı belirtildi.

Bodrum katların emsale dahil edilmediği planda, 2.50 olan emsalin, bu şekilde 4.50’ye yükseltildiği ve inşaat hakkını yüzde 80 artırdığı ifade edilen kararda, “İmar ve otopark yönetmelikleri gereği, uyuşmazlığa konu plan tadilatlarının 4a ve 8. maddeleriyle çerçevesi oluşturulmaya çalışıldığı gibi, 1’nci ve 2’inci bodrum katların hem ticaret olarak kullanılıp hem emsal hesabı harici tutulmaları mümkün değil” denildi.

Konu ile ilgili açıklama yapan TOKİ yetkilileri “Mahkeme buna karşın yürütmeyi durdurma kararında ısrar ederse Danıştay’a gideriz. Oradan da sonuç alınmazsa, iptal gerekçelerini dikkate alarak yeni bir plan hazırlığına gireriz” dedi.

Patron yargıya sinirlendi
Aşçıoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu ise mahkemenin kararı ile ilgili, “Ben de kararı bugün (dün) öğrendim. Deli olmamak işten değil. Bu ülkede yatırım yapmak ne kadar zor! Bu işe yürütmeyi durdurma kararı verecek kadar adaletsiz bir adalet sistemi olduğunu düşünmüyorum. Adalete güveniyorum” dedi. Torunlar Şirketler Grubu Başkanı Aziz Torun da “Son derece şaşkınız. Maalesef yazık oluyor. Zaman kaybı oluyor. Bu işin uzaması durumunda çok etkileniriz. Projemiz hazır. Satışa çıkacaktık. Nerede hata varsa inşallah karşılıklı olarak dönülür” diye konuştu.