Ali İsmail'in katilleri 'işkence'den yargılanacak

Ali İsmail Korkmaz'la aynı dakikalarda, aynı sokakta dövülen Doğukan Bilir'in dosyası, suçun “işkence” sayılabilecek olması nedeniyle Eskişehir Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Ali İsmail'i döverek öldürenler arasında bulunan iki polis, bu davada da sanık sandalyesinde.

(Elif Örnek - soL) Eskişehir’de Gezi direnişi eylemleri sırasında dövülerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz ile aynı dakikalarda ve aynı sokakta üniversite öğrencisi Doğukan Bilir’in dövülmesine ilişkin davada kritik bir karar verildi. Görevsizlik kararı veren mahkeme, Bilir'in dövülmesinin işkence suçu sayılabilecek olması nedeniyle dosyayı Eskişehir Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Sanıklar “basit yaralama” suçlamasıyla yargılanıyorlardı.

Gezi direnişi protestolarına katıldığı 2 Haziran gecesi, dövülerek öldürülen Ali İsmail'le birlikte Sanayi Sokak’a giren Doğukan Bilir’in polisler ve bir sivilin saldırısına uğraması nedeniyle açılan davanın ikinci duruşması, bugün Eskişehir 9'uncu Asliye Ceza Mahkemesi'nde yapıldı. Ali İsmail'in öldürülmesine ilişkin davada yargılanan ve bu davada da sanık sandalyesinde oturan polisler Hüseyin Engin ile Şaban Gökpunar'ın yanı sıra polis Selçuk Bal da duruşmaya katılmazken, sivil sanık Serkan Kavak mahkeme salonunda hazır bulundu.

Bilir'in avukatlarından Ali Çuvalcı, duruşmada söz alarak Yargıtay'ın son dönemde aldığı kararlarda, sokak ortasında vatandaşların dövülmesini işkence olarak değerlendirdiğini ve bu suç açısından ağır ceza mahkemelerinin görevli olduğunu hatırlattı. Bu nedenle mahkemenin yapacağı işlemlerin geçersiz olacağını belirten Çuvalcı, suçun “basit yaralama” mı yoksa “işkence” mi olduğu konusunda da ağır ceza mahkemelerinin karar verebileceğinin altını çizerek görevsizlik kararı verilmesini talep etti.

Polis sanıkların avukatlığını üstlenen, Ali İsmail Korkmaz'ın ağabeyinin sınıf arkadaşı avukat Yahya Ünaldı, yaralamanın basit tıbbi müdahaleyle giderilebilecek nitelikte olduğunu savunarak, görevsizlik kararı verilmemesini istedi.

Cumhuriyet Savcısı ise mütalaasında “Sanıkların mağdura yönelik eylemleri sistematik bir şekilde belirli bir süreç içinde işleyip işlemediklerinin tespitinin ve bu hususta suçu, delilleri değerlendirme ile takdir yetkisinin ağır ceza mahkemelerine ait olduğunu” belirterek görevsizlik kararı verilmesini istedi.

Mahkeme görevsizlik kararı vererek, dosyayı Eskişehir Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Tarafların karara yedi gün içinde itiraz hakkı bulunuyor. Bu sürede itiraz başvurusu yapılmaz veya reddedilirse, Eskişehir Ağır Ceza Mahkemesi, suçun niteliğine dair yeniden savunma hakkı verecek.