Ali İsmail Korkmaz iddianamesi tamamlandı: İddianamede 4 polis var!

Eskişehir'de Gezi eylemleri sırasında polislerin ve polislerce organize edilen kişilerin saldırısı sonucu hayatını kaybeden Ali İsmail Korkmaz soruşturmasında iddianame tamamlandı.

Ali İsmail Korkmaz'ın soruşturması tamamlanırken, savcı hazırladığı iddianemeyi mahkeye sundu. Ali İsmail Korkmaz'ın avukataları iddianameye ulaşamazken, Cihan Haber Ajansı iddianemeye ilişkin bilgileri yayınladı.

Buna göre 21 sayfalık iddianamede, 5'i tutuklu 8 sanığın 'suç kastıyla kasten adam öldürme' ve 'adam öldürme suçuna iştirak' suçlarından yargılanmaları istendi. Savcı Hakan Ali Erkan tarafından hazırlanan iddianamede, Korkmaz'ın ölümünde bir numaralı fail olarak polis M.S. gösterildi, diğer şüphelilerin ise olayı destekleyici rol oynadığına vurgu yapıldı. İddianamede, 4'ü polis, 4'ü esnaf olmak üzere toplam 8 kişinin cezalandırılması talep edildi.

Şüphelilerden M.S.’nin Korkmaz'ın kafa bölgesine birden fazla tekme attığı belirtilen iddianamede, şu ifadelere yer verildi: "Şüphelinin yerde yatan maktulün göğüs ve baş kısmına 3-4 defa şiddetle tekme atmasının sonucunda yaralanmanın haricinde ağır neticenin ortaya çıkabileceğini ön görebileceği, şüphelinin öngörebileceği bu durumlarda meydana gelen ağır netice açısından kastla hareket ettiği, tekme atması sonucu maktulün ölebileceğinin tahmin etmesi gerektiği, şüphelinin maktulün hiç beklemediği bir şekilde çok sert bir tekme atması, yerde yaralanmış vaziyette yatan maktulün hiç beklemediği bu darbeden dolayı yaralanması, akabinde gördüğü tedaviye rağmen ölmesi olayında şüphelinin maktulün ölmesine neden olduğu anlaşıldığından şüpheli M.S.'nin TCK’nin 81/1 maddesi gereğince cezalandırılmasına..."

İddianamede, diğer şüphelilerden kamu görevlisi Ş.G., H.E. ve Y.A.'nın Korkmaz'ın meydana gelen ölüm olayında suçun icrasını kolaylaştırdığı, şüphelilerden M.S.'nin eylemini destekleyici, hazırlayıcı ve kolaylaştırıcı eylemlerde bulundukları ve bu suretle adam öldürme suçunu iştirak ettikleri belirtildi. İddianamede, şüpheli esnaflardan İ.K., R.K., M. V. ve E.H.' nin ise şüpheli M.S. ile fikir ve eylem birliği içinde hareket ettiklerini kabule yetecek kesin deliler bulunmadığı vurgulandı. Şüpheli esnaflardan İ.K., R.K., M.V.ve E.H.' nin ani gelişen olayda Korkmaz'a tekme, sopa ile vurma şeklindeki eylemlerinin şüpheli M.S.'nin eylemine doğrudan katılma olarak kabul edilemeyeceğinin belirtildiği iddianamede, şöyle denildi: "Suçun icrasında rolleri ve katkıları, taşıdığı önem göz önünde bulundurulduğunda, şüphelilerin M.S.'in eylemine nazaran suçun yaratıcısı ve yapıcı niteliklerini taşımayan ama onu destekleyici, hazırlayıcı, veya kolaylaştırıcı bir durum arz ettiği anlaşıldığından adam öldürme suçuna iştirak ettikleri, şüphelilerin üzerilerine atılı suçlardan yargılanmalarının yapılarak eylemlerine uyan yasa ve sevk maddeleri gereğin ayrı ayrı cezalandırılmalarına kamu adına talep ve iddia olunur."

İddianamede başsavcılığın maktul üzerinde olay günü yaptığı klasik otopsi raporuna da yer verildi. İddianamede, Korkmaz'ın ölümünü ilişkin şu ifadeler kullanıldı: "Cumhuriyet başsavcılığımızca maktul üzerinde aynı gün yapılan klasik otopsi işlemi sonucu, kişinin ölümünün kafa travmasına bağlı beyin kanaması ve buna bağlı komplikasyonlar sonucu husule geldiği, kalp rahatsızlığı nedeniyle kullandığı ilaçların (Kumadin) kafa travması sonucu oluşan beyin kanaması ile irtibatlı bulunabileceği, yani kendisinde mevcut hastalık nedeniyle kafa travmasının ölümünü hızlandırdığı, kafa travması husule gelmeseydi ölümün de husule gelmeyeceği... Maktulün üzerinde ateşli, ateşsiz silah yarası, kesici, delici, alet izi, zehirlenme, boğma ve boğulmaya ait iz ve bulgulara rastlanmamıştır."