Ali İsmail Korkmaz davası AYM’de

Ali İsmail Korkmaz’ın dövülerek öldürülmesine ilişkin davanın Kayseri’ye nakledilmesi kararı Anayasa Mahkemesi’ne taşındı. Nakil kararına ilk itiraz Yargıtay’a yapılmış, başvuru evraklar incelenmeden reddedilmişti.

Elif Örnek - soL

19 yaşındaki üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz’ın Gezi direnişi sırasında gazdan kaçarak girdiği sokakta polisler ve siviller tarafından dövülerek öldürülmesine ilişkin davanın Kayseri’ye nakledilmesi kararı Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşındı. Bireysel başvuru yapılabilmesi nedeniyle itiraz Ali İsmail’in babası Şahap Korkmaz’ın avukatları tarafından AYM’ye götürüldü. Davaların nakledilmesi kararlarına Türkiye’de ilk kez Ali İsmail’in davasında itiraz ediliyor. Korkmaz ailesinin avukatları ilk olarak Yargıtay’a başvurmuş ancak Yargıtay “itiraz yolu kapalı” diyerek evrakları dahi incelemeden ret kararı vermişti.

Adalet Bakanlığı’nın rolü sorunlu
Davanın olayın meydana geldiği yerden başka bir yere nakliyle ilgili hukuki düzenlemelerin ve yargısal sürecin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ndeki adil yargılama ve etkili başvuru hakkını ihlal ettiğini belirten avukatlar, Adalet Bakanlığı’nın talebinin de sorunlu olduğuna işaret etti. İdari bir kurum olan Adalet Bakanlığı’nın Yargıtay’dan nakil talebinde bulunduğu hatırlatılan dilekçede “Yargısal bir karar ile ilgili idari bir organın sürece katılımı özellikle somut olaydaki gibi kamu görevlilerinin yargılandığı davalar açısından oldukça problemlidir” denildi. Dilekçede ayrıca, dosyada yargılama yetkisi bulunmayan Bakanlığın nakil isteminde bulunabilmesi ve özellike kamu görevlilerinin yargılandığı davalarda bu istemin istisnasız kabul edilmesinin yargılamanın bağımsız ve tarafsızlığına gölge düşürdüğüne dikkat çekildi.

Davalar Eskişehir’e naklediliyor
AYM başvurusunda davanın nakledilme gerekçesi olarak gösterilen, “güvenliğin sağlanamayacağı” iddiasına da itiraz edildi. Şerzan Kurt’un, Uğur Kaymaz’ın öldürülmesine ilişkin davaların güvenli olduğu gerekçesiyle Eskişehir’e gönderildiğini hatırlatan avukatlar, kentte bu açıdan bir sorun olmadığını belirtti. Dilekçede davanın nakledildiği Kayseri Ağır Ceza Mahkemesi’nin, tanıkların dinlenmesi ve olay yerinde keşif yapılması için Eskişehir’deki mahkemeden talepte bulunduğu hatırlatılarak “Bu durum tek başına nakil kararının kamu güvenliği gerekçesiyle çeliştiğini ve bu çelişkinin adil yargılama ile etkili başvuru hakkını ihlal ettiği gösterir” ifadelerine yer verildi.

İnceleme yapıldığına dair evrak yok
AYM’ye gönderilen itiraz dilekçesinde Yargıtay’ın nakil kararına karşı yapılan başvuruyu evrakları incelemeden reddettiği bilgisine yer verildi. Yargıtay’ın “Adalet Bakanlığı’nın bildirdiği gerekçelere baplı kalınmaksızın gerekli araştırma yapılarak karar verildi” demesine karşın nakil kararında herhangi bir araştırmanın bildirilmediğine işaret edilen dilekçede “Ne tür araştırmalar yapıldığını bilmiyoruz. Dava dosyası içerisinde de nakil kararını Yargıtay 5. Ceza Dairesinin araştırma yaptığına ilişkin herhangi bir evrak mevcut değildir” denildi.