Ali İsmail davasını başka ile taşıyacaklar

Ali İsmail’in dövülerek öldürülmesine ilişkn davaya bakan mahkemenin Emniyet’e gönderdiği yazıya “Arkadaşları dövüp suçu polise atmak istemiş olabilir” diyen Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna yanıt verdi. Tuna, avukatların basın açıklamasını “illegal örgütlerle bağlantılı” gibi gösterdi.

Elif Örnek - soL

19 yaşındaki üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz’ın Eskişehir’de Gezi direnişi sırasında girdiği bir sokakta polis talimatıyla dövülerek öldürülmesine ilişkin dava farklı bir ile taşınmak isteniyor. Davanın nakledilmesi gerektiği yönünde görüş bildiren kişi ise, Ali İsmail için “Arkadaşları dövüp suçu polise atmak istemiş olabililer” diyen Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, gerekçe “illegal örgütler.” Konuyla ilgili son kararı Adalet Bakanlığı’nın başvuracağı Yargıtay verecek.

Ali İsmail’in dövülerek öldürülmesi davasına bakan Eskişehir 2. Ağır Ceza Mahkemesi, 24 Eylül 2013 tarihinde yargılamanın Eskişehir'de yürütülmesinin, ilde güvenlik riski oluşturup oluşturmayacağını değerlendirebilmek için, Eskişehir Emniyet Müdürlüğü’ne yazı yazarak, yargılama güvenliğinin sağlanıp sağlanamayacağını sordu. Emniyet’e gönderilen yazıya, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna’nın imzasıyla skandal bir yanıt gönderildi. Vali Tuna, davanın başka bir ilde görülmesi için sunduğu skandal gerekçeler arasında, Ali İsmail’in ailesinin avukatlarını da suçladı ve hedef gösterdi.

Avukatların açıklaması 'illegal'miş
Mahkemeye cevaben gönderilen yazıda DHKP-C başta olmak üzere bazı sol örgütlerin yayınlarından, forumlarda yazılanlardan örnekler gönderen Vali Tuna, bunların arasına Ali İsmail’in ailesinin avukatlığını yapan Eskişehir Barosu İnsan Hakları Komisyonu üyesi avukatların yaptıkları basın açıklamalarını da ekledi. Vali Tuna, hem davayı takip edenleri hem de Gezi direnişi sırasında direnişten yana tavır alan Eskişehir Barosu’nu “illegal”miş gibi göstermeye çalıştı. Avukatların davaya ilikin basın açıklamasını suç unsuru gibi göstermeye çalışan Vali Tuna yazısında “Bu örgütlerle bağlantılı avukatların Ali İsmail Korkmaz davasına katılarak provokatif davranışlarla adli sürecin normail işleyişini sabote edebileceği ve Eskişehir’in coğrafi konumu itibariyle kolay ulaşılabilir olmasının, ilimizde tertip edilebilecek muhtemel eylemlere, diğer illerden yoğun katılım olabileceği değerlendirilmektedir” ifadelerine yer verdi.

Sarısülük davasını örnek gösterdi
Tuna, Ethem Sarısülük’ün polis Ahmet Şahbaz tarafından öldürmesine ilişkin davayı “örnek” göstererek “Ankara ilinde hayatını kaybeden Ethem Sarısülük’ün Ankara Adliyesi’nde görülen kovuşturması esnasında, eylemi organize eden ve gerçekleştiren marjinal gruplara mensup şahıslarla birlikte duruşma salonunda bulunan Çağdaş Hukukçular Derneği ile bağlantılı avukatlar tarafından mahkeme heyeti, snık ve avukatlarına yönelik sözlü/fiili saldırı olayı gerçekleştirilmiş, duruşma tamamlanamadan ileri bir tarihe ertelenmiştir” dedi.

Tuna, mahkemeye ulaşan yanıtında “Bahse konu olan davanın yargılama ve duruşmalarına Eskişehir Adliyesi’nde devam edilmesi durumunda kamu güvenliğinin sağlanmasında ciddi zorluklar yaşanabileceği, ayrıca Gezi olayları benzeri şiddet içerikli toplumsal olayların çıkmasına zemin oluşturulabileceği öngörülmektedir” dedi.

‘Ali'yi bizden alamazsınız demeliyiz’
Mahkemenin tensip (ayırma) kararını ve Vali Güngör Azim Tuna’nın gönderdiği yanıtı soL’a değerlendiren İstanbul Barosu avukatlarından Murat Kara, Eskişehir 2. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin, Ali İsmail Korkmaz’ın dövülerek öldürülmesine ilişkin iddianameyi kabul ettiği gün bir tensip kararı alarak yargılamanın başka ilde görülebileceği gerekçesiyle hem emniyetten hem de savcılıktan görüş istenildiğini belirtti. Mahkemenin hazırladığı tensip ve Eskişehir Valiliği tarafından gönderilen yazının halen taleplerinin dile getirmek isteyen yurttaşları düşman olarak algılayan bir devlet anlayışını içerdiğini ifade eden Kara “Adalet Yürüyüşü, imza kampanyaları, hükümet aleyhine yapılan bütün etkinlikler kamu düzenini bozcu faailyeti sayılıyor. Bu tensip ile Ali İsmail Korkmaz dosyası hem kamuoyundan hem de ailesinden kaçırılıyor ayrıca gönderilecek mahkemenin bileşenlerinin, niteliğinin nasıl olacağı sorusunu aklımıza getiriyor” dedi. Kamuoyunda Gazi olayları adıyla bilinen dosyanın il il gezdikten sonra Trabzon’da sonlandırıldığını, aynı şekilde KCK Diyarbakır dosyasının da Diyarbakır dışında görüldüğünü hatırlatan Kara, “Dosyanın tarafı olsun olmasın tüm hukukçuların bu ara karara karşı sesini çıkarması ve Ali'yi bizden alamazsınız demesi gerekiyor” dedi.