Ali Çerkezoğlu: TOMA'nın suyu bu kez farklı kimyasallar içeriyor

İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu TOMA'dan sıkılan suyun kimyasal içeriğinin şiddetli reaksiyona sebep olduğunu belirtti. Tazyikli su çok sayıda kişinin derisini yaktı. Kimyasal yaralanmaların yanı sıra, polisin hastanelere de saldırması, Taksim'de devletin açıkça savaş suçu işlediğini gösteriyor.

Açık Radyo'ya konuşan İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu, Vali'nin verdiği yaralı sayılarının eylemlerin başından beri çok komik olduğunu söyleyerek, "bir gece biz 700 yaralıyla karşı karşıyayken Vali, 160 polis 15 gösterici yaralı dedi, gerçekliği yansıtmıyor, öyle şiddetli bir saldırıyla karşı karşıyayız ki rakamlar saniye saniye birkaç katına çıktı, yaralıların hastaneye gitme şansı da yok" dedi.
Plastik mermiyle kalçasından vurulan, bacak kırıkları olan yaralıların bulunduğunu belirten Çerkezoğlu, "ufak tefek sıyrıklardan bahsetmiyorum, Vali'nin söylediğinin aksine ciddi yaralılar var" dedi.

Hekimler günlerdir normal poliklinik hizmeti veremiyor, devlet şiddeti mağdurlarına bakıyor
"İstanbul'un dört bir yanından nereye gelelim diyen hekimler var, bu hizmetten onur duyuyoruz bir yandan da ızdırap yaşıyoruz, 20 gündür poliklinik değil devletin kendi yurttaşına uğradığı şiddetten, polis şiddetinden yaralanan hastalara bakıyoruz" diyen Çerkezoğlu, "insanları gaza boğan yaralayan iradeyi durdurmak çok basit, polis şiddetini durdurmak" çağrısında bulundu.

TOMA'dan sıkılan suyun içeriği bu kez farklı
"TOMA'dan sıkılan sıvının asit içeriği var, bu yeni bir şey değil" diyen Çerkezoğlu, "biber gazının bir versiyonu orada kullanılıyor, reaksiyon yaratıyor ancak bu seferki gözlemimiz suya maruz kalanların elbiselerini çıkarmadıkları sürece müthiş bir ızdırap çektikleri" açıklamasını yaptı.
"İlk kez bu dozda bir şey kullanılıyor, daha önceki sulardaki kimyasallar bu kadar etki yaratmıyordu" diyen Çerkezoğlu, hekimlerin gelişmeler dolayısıyla "kaygılı, endişeli, üzgün" olduklarını belirtti. Bazı hekimler, TOMA'lardaki suya karıştırılan asitin Solvent olduğunu belirterek, derideki yanıklara bu maddenin neden olduğunu ifade ediyor. Polis tarafından kullanılan gazın da, "pentium asit tatbikat gazı" olduğu ve gaza maruz kalanların 30 dakika boyunca su içmemesi gerektiği ifade ediliyor.