Alevilerin yüzde 79’u zorunlu din dersinden memnun mu?

Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Aycan’a göre, Alevilerin yüzde 79’u “zorunlu din dersinden” memnun. Konuya ilişkin soL’a konuşan PSAKD Genel Başkanı Kemal Bülbül, Aycan’ın belirttiği araştırmanın hayal ürünü olduğunu söylerken, bu tarz yaklaşımların açık bir faşizm olduğunu söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Aycan’ın Hitit Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada “Yapılan anketlerde Alevi vatandaşların yüzde 79'unun din dersinden memnun olduğunu belirledik” sözlerine, PSAKD Genel Başkanı Kemal Bülbül’den tepki geldi.

“Alevilerin yüzde 79’u din dersinden memnun”
Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde öğrencilerle bir araya gelen Aycan, burada yaptığı konuşmada şu sözleri dile getirdi:

“Alevilik'in din derslerine konulması için Alevi kökenli hocalarla görüşüldü. Çalıştaylar yapıldı, neticesinde zorunlu din dersinin kaldırılması yerine Alevilik de din derslerine konuldu.

Alevilik'in din derslerine girmesi vatandaşlarımızı çok mutlu etti. Yapılan anketlerde Sünni vatandaşların yüzde 86'sının, Alevi vatandaşların ise yüzde 79'unun din dersinden memnun olduğunu belirledik.”

Aycan’ın yaptığı bu açıklamaların ardından görüşlerini aldığımız Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kemal Bülbül, açıklamalara tepki göstererek, hayal ürünü bu söylemlerin yinelenmesinin açık bir faşizmin göstergesi olduğunu ifade etti.

“Araştırma hayal ürünü”
Yapılan açıklamanın hiçbir gerçekliği yansıtmadığını belirten Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kemal Bülbül, araştırmanın tamamen hayal ürünü olduğunu söyledi.

“Alevilerin kurumsal olarak “zorunlu din dersi” karşısında tutumu açıktır” diyen Bülbül, AKP’nin yaptığı “Alevi Çalıştayları” sırasında aralarında Cem Vakfı’nın da bulunduğu 35 Alevi kurumunun zorunlu din dersinin kaldırılmasını talep ettiğini hatırlattı.

“Alevilerin zorunlu din dersi talebi olduğunu söylemek saçmalık”
Alevilerin, Aycan’ın söylediği şekilde taleplerinin bulunmadığını belirten Bülbül, “Alevilerin zorunlu din dersinin kalmasını ve içeriğine Aleviliğin de konulmasını istediğini söylemek açık bir saçmalıktır” dedi.

AKP hükümetinin kendi istediklerini kimi kurum ve isimler aracılığıyla ilk olarak kamuoyuna yansıttığını belirten Bülbül şöyle konuştu:

“Din dersleri konusunda bunu başaramayan hükümet Alevi kurumlarına kendi istediklerini söyletemedi. Bunun ardından üyesi, yöneticisi olmayan kendi Alevi derneklerini kurdu. Aycan, bu araştırmayı bu derneklerde mi yaptı bilemiyorum ama Alevilerin talepleri açıktır. Zorunlu din dersinin kaldırılmasını istiyoruz.”

Alevilerin kimliklerini ve inançlarını AKP’nin tanımlamaya çalışmasına tepki gösteren Bülbül, Alevilerin bu tarz uğraşlara karşı son derece bilinçli olduğunu söyledi.

Yeni gelen din dersleri seçmeli değil zorunludur
Zorunlu din dersi dışında şimdi bir de “seçmeli din derslerinin” ortaya çıktığını belirten Bülbül, bu derslerin sadece önünde seçmeli tanımının yer aldığını ancak toplumsal baskı sonucunda bu dersleri almayan öğrencilerin dışlanacağını, dolayısıyla derslerin gerçekte seçmeli değil zorunlu olduğunu ifade etti.

AKP’nin bu dersleri ilköğretim okullarına koymasının amacının açık bir toplum mühendisliği çalışması olduğunu vurgulayan Bülbül, “Tüm bunlara rağmen Alevilerin yüzde 79’u din dersini istiyor demek açık bir faşizmdir” dedi.

(soL - Haber Merkezi)