'Aleviler Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesinden korkuyor'

Financial Times, Alevilerin Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olmasından korktuklarını, bunun yaşadıkları ayrımcılığı daha da derinleştireceğini düşündüklerini yazdı.

İngiliz Financial Times gazetesinde yayımlanan Daniel Dombey imzalı yazıda, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olduğu takdirde hoşgörüsüzlük ortamı yaratacağından korkulduğu görüşüne yer verildi. Yazıda Alevilerin Erdoğan'ın başbakanlığı boyunca bir kenara itildikleri duygusuna sahip oldukları belirtildi. Alevilerin Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olması halinde daha da denetlenemez bir iktidar odağı olacağından korktukları kaydedildi.

“Birçok Alevi, liderliği sosyal gerginliği derinleştiren ve otoritarizme kadar uzanan bir başbakanın, cumhurbaşkanı olarak daha da az denetime tabi olmasından korkuyor” denilen yazıda, Okmeydanı Cemevi Başkanı Zeynel Şahin’in bir gazetede yayımlanan, “Eğer seçilirse, Erdoğan ile yeni bir rejim gelecek. Türkiye zaten kutuplaşmıştı, bu kutuplaşma daha de derinleşecek, toplumlar arası sorunlar daha da kötüye gidecek” sözlerine yer verildi. Yazı “Türkiye’nin Alevileri ile ilgili kesin bir rakam yok ama 77 milyonluk nüfusta çoğu işçi sınıfından olan 8 milyon ile 15 milyon arasında oldukları varsayılıyor” ifadeleriyle devam etti.

Alevilerin "geleneksel olarak laik Cumhuriyet Halk Partisi’ne oy verdiklerini, ancak bu defa bu desteğin azalabileceğini" belirten gazete, İstanbul Alevi örgütlerinin sözcüsü Vedat Kara’nın çatı aday Ekmelettin İhsanoğlu ile ilgili kuşkuları olduğunu, bu nedenle Alevilerin desteğinde azalma olacağını tahmin ettiğini yazdı.