AKP'ye oy çıkmazsa 'demokrasi yok!'

Meslek odaları ve barolarda seçim atağı sonuç vermeyen AKP, oda yönetimlerinin demokratik oluşturulmadığını ileri sürerek seçim sistemini değiştirmek istiyor.

soL (HABER MERKEZİ) Meslek odalarının seçimlerine, tanıdıklarını seferber etmeleri için ilçe teşkilatlarına genelgeler gönderecek kadar asılan AKP yanlıları, seçimlerde hezimete uğrayınca, yönetimlerin 'demokratik' oluşturulmadığı iddiasını ortaya attı. AKP odalar ve barolarda yönetime temsilci sokabilmek için meslek birliklerinin yasasında değişiklik yaparak nisbi temsil sistemini getirmeyi hedefliyor.

Zaman gazetesinde dün yayınlanan Mustafa Yüksel imzalı haberde oda ve barolarda oy oranına göre temsil hakkı olmaması bir 'çarpıklık' olarak nitelendi ve bu seçim sistemi yüzünden muhalif grupların yönetime katılamadığı belirtildi. Haberde "demokrasinin temel prensiplerinden biri olan temsil hakkı"nın odalar ve barolarda çiğnendiği ileri sürülürken, oda başkanları için de "kralları andıran" ifadesi kullanıldı.

AKP meslek odaları ve barolardan rahatsız

Zaman gazetesinin haberinde, bu durumdan rahatsız olan meslek örgütlerinin mensuplarının, Meclis'in konuya el atmasını istediği de ileri sürüldü. Habere göre meslek örgütlerinin mensupları, oda yönetimlerinde muhalefetin de yer almasını sağlayacak "demokratik" bir yasa çıkarılmasını talep ediyor.

İstanbul Tabip Odası'nın son seçimlerinden örnek veren Zaman gazetesi, 20 Nisan'da yapılan seçimde oy kullanan 6 bin 100 hekimden 4 bin 400'ünün oyunu alan Demokratik Katılım Grubu'nun yönetim, disiplin ve denetleme kurulu üyeliklerinin tamamına getirilmesinin 'demokratik' olmadığını ileri sürdü. AKP'ye yakın Hekim Hakları Platformu başkan adayı Selami Albayrak'ın görüşlerine yer veren gazete, bin 200 oy alan Albayrak'ın "belli grupların odalarda tek tabanca gibi söz sahibi olduğu" şeklindeki sözlerine yer verdi.

İstanbul Eczacı Odası, TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Şubesi ve son olarak İstanbul Barosu seçimlerinde grupların aldıkları oy sayısını sıralayan haberde, seçimleri kaybeden AKP yanlısı grupların temsilcilerinin seçim sisteminin değiştirilmesi taleplerine yer verildi. Haberde, Serbest Muhasebeci ve Malî Müşavirler Odalarının kanununda yapılan değişiklikle nisbi seçim sisteminin getirilmesi de örnek olarak gösterildi.