AKP'ye karşı AKP saflarına

ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, "AKP'ye Karşı Sol Seçenek" adıyla düzenlenen panelde yine AKP'yi savundu. Darbe riski imasında bulunan Uras, AKP'ye destek istedi.

soL (HABER MERKEZİ) ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, partisinin Mersin İl Teşkilatı tarafından düzenlenen "AKP'ye Karşı Sol Seçenek" başlıklı panelde, kapatılma davası süren AKP'ye destek verdi. Taraf gazetesinin bir süredir hız verdiği "darbe geliyor" tespitleriyle uyumlu bir açıklamalarda bulunan Uras, "darbe riski" imasında bulunarak AKP'ye destek istedi. Uras, "Kanun devletinden hukuk devletine geçilmesi ve siyasi partilere karşı siyasi yasakların sürdürülebileceği 12 Eylül anlayışını elimizin tersi ile itmek gerekir" diye konuştu.

Cami mi, kışla mı?
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen panelde konuşan Ufuk Uras, "Türkiye'de cami ve kışla merkezli siyasetin egemen olduğu" tespitinde bulunurken, açıklamalarıyla "kışla merkezli" siyasete karşı olduğunu vurguladı. Uras, siyasetin "toplum, birey, barış ve demokrasi merkezli" olması gerektiğini söyledi.

"Cami merkezli" siyaset karşısındaki konumunu açıklamayan Uras, AKP'ye karşı korumacı tavrıyla öne çıktı. Uras, "AKP bugün yüzde 47 ile iktidarda ise bu AKP öncesi siyasi iktidarlarının başarısızlığı anlamına geliyor" tespitinde bulunan Uras, "AKP öncesi doğru olsaydı, bugün AKP olmazdı" diyerek, sürecin faturasının AKP'ye kesilmemesi gerektiğini savundu.

Kapatma davası ve olası siyasi yasaklar konusunda da net açıklamalarda bulunan Uras, "İnanç ve etnik köken ile ilgili sorunları, baskı, yasaklama ve yok sayma ile çözmenin mümkün olmadığını" söylediği açıklamasında, şu ifadelere yer verdi:"Bütün istediğimiz bize has demokrasi, hukuk anlayışı karşısında demokrasi ve hukukun evrensel ilkelerinin Türkiye'de geçerli olması. Bu ülkede, Erbakan, Süleyman Demirel ve Ecevit yasaklandı. Siyaset yasağı çözüm değil, AKP'ye karşı ideolojik, demokratik mücadelenin esas alınması, yargısal, idari müdahalelerin değil, ideolojik mücadelenin esas alınması önemli."

"AKP'ye karşı etkin muhalefet ediyoruz"
Uras, açıklamasında "Yasaklara karşı çok rahat olmamızın nedeni, Türkiye'nin her yerinde AKP'ye karşı her düzeyde etkin muhalefet yapma gücü ve öz güveninden kaynaklanıyor" derken, ANAP Eski Genel Başkanı Mesut Yılmaz'la önceki gün girdiği polemikte de AKP'nin kapatılmasına karşı çıkmış, "darbe tehdidi var" vurgusunda bulunmuştu.

Nokta dergisi genel yayın yönetmenliğini yapan Taraf gazetesi yazarlarından Alper Görmüş tarafından geçen yıl Nokta Dergisi'nde yayınlanan "darbe girişiminde bulunuldu" iddialarını yineleyen Uras, 2004'te bazı emekli generallerin darbe girişiminde bulunduğu ortaya çıktı. Parlamentoda bunlara karşı araştırma önergesi verdim. Teker teker 550 milletvekiline gönderdim. Bakalım altını imzalayacaklar mı? Darbe teşebbüsünde bulunan generallere karşı meclis bir irade koyacak mı?" sorusunu sormuştu.