AKP'ye göre etnik ve mezhepsel gerilimin sebebi sosyal medya!

Yazılı ve görsel basını denetim altına alan AKP şimdi de sosyal medyaya el attı. Ulaştırma Bakanı’nın, “Sosyal medya büyük toplulukları gaza getirebiliyor. Bu bir tehdittir. Tedbir alınması lazım” sözlerinin ardından harekete geçildi. Bakanlık Facebook ve Twitter’ı anlık ya da saatlik durdurma için hazırlık yapıyor.

AKP basılı ve görsel medyadan sonra sosyal medyaya da el attı. Uyguladığı politikalar ve kullandığı dille mezhepsel ve etnik gerilimleri sürekli körükleyen AKP bu durumun müsebbibi olarak sosyal medyayı seçti.

Sosyal medya özellikle AKP’nin gündeme getirilmesini istemediği, medyanın da üzerine karartma uyguladığı Şemdinli ve Sürgü’de yaşananların paylaşımı açısından büyük rol oynamıştı.

Sosyal medyanın basılı ve görsel medyada sansüre takılan gelişmeler için bir haber kaynağı haline gelmesi Ulaştırma Bakanlığı’nı harekete geçirdi.

Habertürk'ün haberine göre, devlet sosyal medyayı kontrol altında tutmanın yollarını aramaya başladı. “Arap Baharı” ayaklanmalarının sosyal medyada organize edildiğini, Kürt meselesi yüzünden yaşanan ölümlerin ardından yaşanan etnik gerginliklerin de Facebook ve Twitter ’da örgütlendiğini ileri süren Bakanlık, paylaşımları engellemek için sosyal medya üzerinde denetimi artırma kararı aldı.

‘Her şey kamu güvenliği için’
Sosyal medyanın, bu tür girişimlerde ‘katalizör’ etkisi yarattığını iddia eden Ulaştırma Bakanlığı, başta Twitter ve Facebook olmak üzere sosyal medyaya, “kamu güvenliğinin gerektirdiği ve zorunlu kıldığı” durumlarda müdahale edilmesini gündemine aldı.

Erişim engellenecek
Yapılacak düzenleme uyarınca Ulaştırma Bakanlığı, “toplumsal çatışma yaratabilecek”, “kamu güvenliğini tehdit edecek olağanüstü olaylarda”, sosyal medyaya müdahale edecek. Erişim, ‘anlık’ ya da ‘saatlik’ engellenecek.

‘Orada hayırlara vesile oldu ama burada bir tehdit’
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, daha önce katıldığı bir televizyon programında konuyla ilgili şunları söylemişti:

“Gaziantep ’te yaşadığımız bu terör olayı sonrasında sosyal medya çok etkindi. ‘İkinci bir patlama oldu’, filan dendi. Şu oldu. Bu oldu. Bir şayia yayıldı. BDP binası yakıldı gibi. Çok sıkıntılı durumlar. Tunus, Libya ve Mısır devrimini yapan sosyal medyadır. Bunlar, iletişim devrimidir. O yüzden orada belki hayırlı işe vesile oldular ama sosyal medya bazen büyük toplulukları gaza getirebiliyor ve yanlış yöne de yönlendirebiliyor. Bu bir tehdittir. Bunun tedbirlerinin alınması lazım. Zor, nasıl alınır, bilmem. Bunun aramızda konuşulması lazım.”

(soL-Haber Merkezi)