AKP'nin TSK planları işliyor: TSK’nın yeni konsepti artık ‘dış tehdit’

AKP iktidarında artan saldırganlığa paralel olarak hareket etmeye hazırlanan TSK, yeni güvenlik ortamı tanımlamasında birinci sıraya dış tehdidi alacak. Kendisini yeniden yapılandıracak olan TSK, AKP politikalarına daha uyumlu bir hale bürünecek.

Geçtiğimiz günlerde TSK’nın kendisini yeniden yapılandıracağını duyuran Abdullah Gül’ün açıklamalarının ardından konuya ilişkin ilk bilgiler sızmaya başladı. Buna göre TSK’nın yeni dönem yapılanmasında amaç “dış tehditleri yok etmek olacak” ve bu kapsamda öncelik dış tehdide verilecek.

TSK yeniden biçimlendiriliyor
TSK’nın yeniden yapılanmasına ilişkin ilk bilgilerin cemaatin gazetesi Zaman’a sızması dikkat çekerken, sızan ilk bilgiler TSK’nın AKP stratejisine göre yeniden biçimlendirileceğini gözler önüne seriyor. Silahlı Kuvvetler, “yeni güvenlik ortamı”olarak tanımladığı şartlara uyum sağlamak için köklü değişiklikler yapacakken, burada birinci amaç tüm ‘dış tehditleri’ ortadan kaldıracak bir yapıya bürünmek olacak.

Yeni stratejik konseptte daha önce kullanılan “iç tehdit’in zikredilmemesi ve “dış tehdit” vurgusu dikkat çekiyor. Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’in yönetiminde hazırlandığı belirtilen yeni yapılanma çalışmaları sonucunda, merkeze sorulmadan sorumlu komutanlara operasyon yetkileri verileceği belirtilirken, TSK’nın sayısal olarak küçülmeye gideceği ifade edildi.

İnsansız Hava Aracı, milli tank, yerli denizaltı, helikopter, firkateyn ve savaş uçağı gibi projelerin hızlandırılmasını da öngören yeni düzenlemelerle TSK’nın daha etkin hale geleceği öne sürülüyor.

Bilgilerin Zaman'a sızması şaşırttı mı?
Ordunun küçülmesi, "profesyonelleşmesi" ve yeniden yapılandırılmasına yönelik uzun süredir çağrı yapan cemaatin sesi olan Zaman gazetesi özellikle Afyon patlaması sırasında profesyonel ordu çağrılarını yükseltmişti. Zaman Genel Yayın Editörü Veysel Ayhan, TSK’daki general ve amiral sayısının çokluğunun ordunun mevcut örgütlenmesinin mantıksızlığını gösterdiğini belirtmiş, “Cunta zihniyeti sinmişken adım atılmalı” demişti.

(soL - Haber Merkezi)