AKP'nin New York çıkartması: Yiyin efendiler yiyin!

Vatandaşa gelince bütçeyi kısan AKP, kendisine milyon dolarlık bütçe yaptı. Bütçe açığı nedeniyle vatandaşın ilacından kısıp benzine, ulaşıma, doğalgaza zam yapan iktidar, BM Genel Kurulu için gideceği New York gezisinde milyon dolarlar harcayacak.

AKP, bir yandan 2013 yılı için “sıkı” bir bütçe uygulamasıyla sağlık harcamalarında kesinti yapıp, doğalgaza, sigaraya, içkiye zam yaparak vatandaşa kaşıkla verdiğini kepçeyle geri alırken, diğer yandan da kendisine ayırdığı milyon dolarlık Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu toplantısı için ayrılan bütçesiyle dikkat çekti.

Her fırsatta bu yıl bütçe hedeflerinin tutmadığını ve özellikle memur maaşlarına yapılan zammın devlete ekstra yük getirdiğini belirten Maliye Bakanı’nın, neden kesintiye önce 18 Eylül’de New York’a gidecek olan Başbakan Erdoğan ve beraberindeki heyetin milyon dolarlık bütçesinden başlamadığı ise merak konusu oldu.

“New York’ta alış veriş, diplomatlar ve eşleri için popüler bir eğlence”
Huffington Post, 18 Eylül’de BM Genel Kurulu için New York’a gidecek üye devlet yetkililerinin lüks harcamalarını gündeme taşıdı. Habere göre, her yıl eylül ayında yapılan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için kalabalık bir heyet halinde New York’a gelen üye ülke yetkilileri lüks harcamalar yaparken, eşlerin ise lüks mağazalarıyla ünlü 5. caddede alış veriş yapıyor. Ayrıca haberde, özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin temsilcilerinin şehirdeki en pahalı restoranlarda ve otellerde yaptığı aşırıya kaçan harcamalara dikkat çekiliyor.

193 üye üyeye sahip BM'nin bu yılki toplantısı 18 Eylül’de gerçekleşecek. 67. kez bir araya gelecek olan BM Genel Kurulu nedeniyle her yıl olduğu gibi bu yılda New York başbakan, cumhurbaşkanı ve diplomatlar düzeyindeki ziyaretçileri için son hazırlıklarını yapıyor.

Devlet başkanları nezdinde yüksek düzeyli toplantıların gerçekleşeceği bu iki haftalık süreç New York’taki perakendeciler, restoranlar, oteller için ise oldukça kârlı bir dönem. 18 Eylül’de başlayacak ve yoğunluğu iki hafta sürecek BM toplantıları nedeniyle New York’ta her zaman olduğu gibi yine otel ve lüks restoran fiyatları üç-dört kat artacak.

Konuyla ilgili HUffington Post'a röportaj veren Türkiye’nin Birleşmiş Milletler misyonu protokol görevlisi Mustafa Yıldırım, “New York’un önde gelen mağazalarında alış veriş yapmak diplomatlar ve eşleri için popüler bir eğlencedir. Özellikle diplomat eşlerini kocaları BM’de meşgulken, onları 5. Cadde boyunca çalışırken bulabilirsiniz” şeklinde konuştu.

"Türkiye oldukça cömert bir bütçe ayırdı"
Mustafa Yıldırım, bu iş için Türkiye’nin milyonlarca dolarlık bütçesi olduğunu belirtti. Yıldırım, Başbakan Erdoğan’ın Plaza Otel’de kalacağını belirtti. Huffington Post muhabirinin otel görevlilerinden aldığı bilgiye göre oteldeki süitlerin gecelik fiyatı 30 bin dolar. Misyonda yer alan daha alt düzeydeki diplomatlar ise St. Giles Oteli'nde kalacak. Otel yetkililerinin bildirdiğine göre buradaki süitlerin bir gecelik fiyatı da 4 bin dolar. Haliyle diplomatların güvenlikleri için de otelde süitlere bitişik odalar tutulmuş. Toplam 48 adet... St. Giles Oteli yetkilisi bu yıl BM Genel Kurulu'nun yapılacağı tarihi kapsayan iki hafta içerisinde 500 bin dolar kâr beklediklerini ifade ediyor.

New York'un lüks restoranlarından Cipriani de BM toplantıları için gelen diplomatların uğrak yerleri arasında. Söz konusu restoranın fiyatları hakkında bir fikir vermesi için şu bilgileri aktarıyor haberi hazırlayan muhabir: Çiğ ton balığı 30 dolar, çiğ Norveç karidesi 49 dolar, İspanyol karidesi 64 dolar... Bunlar yemek öncesi yenen iştah açıcılar. Türkiye'nin BM misyonu protokol görevlisi Yıldırım, bu restoranın Türk diplomatlar arasında oldukça popüler olduğunu belirtiyor. Delegasyon genellikle 20’şer kişilik gruplarla kentin Cipriani’ye gidiyor, porsiyonu 30-70 dolar arasında değişen "iştah açıcıların" tadına bakıyor. Kuşkusuz iştah açıcılarla kalmıyorlar.

Yıldırım'ın aktarımına göre New York'a gelen diplomat eşlerini “Kocaları BM’de meşgulken, 5. cadde boyunca çalışırken bulabilirsiniz”. 5. caddedeki lüks mağazalardan biri olan Saks’ın yetkilisi de diplomat ve hükümet yetkililerinin eşlerinin en iyi müşterileri olduğunu belirterek Yıldırım’ın sözlerini teyit ediyor. Ancak mağaza yetkilisi eşlerin ne kadar alışveriş ettikleri konusunda sır vermiyor.

Net bir rakam vermekten kaçınan Yıldırım, Türk vatandaşları için kişi başına düşen milli gelir düşünüldüğünde ziyaret için ayrılan devlet fonunun oldukça cömert olduğunu ifade etti. Yıldırım bu cömert fonların, Başbakan Erdoğan ve beraberindekilerin özel jetlerini, lüks araba kiralarını, beş yıldızlı otellerdeki konaklama masraflarını ve pahalı yemeklerini kapsadığını dile getirdi.

Erdoğan, yine kentin en pahalı otelinde kalacak
Yıldırım’ın verdiği bilgilere göre, Türkiye’yi temsilen New York’a gelecek Başbakan Tayyip Erdoğan, bu dönemde yine kentin en pahalı otellerinden Plaza’da konaklayacak. Yıldırım, Başbakan’ın kalacağı odanın gecelik maliyetini açıklamayı reddetti. Ancak Plaza Oteli yetkilileri, başkanlık süitinin geceliğinin 30 bin dolar olduğunu belirtiyor. Yıldırım, Türk Misyonu olarak Genel Kurul için şehre 100’den fazla Türk diplomatının gelmesini beklediklerini söylerken, konaklama maliyetinin bu açıdan birkaç milyon dolar tutacağını ifade ediyor.

(soL- Haber Merkezi)