AKP’nin eğitim sistemi: Cemaat okul tadilatı yapıyor, müezzin derslere giriyor!

Bugün Zaman gazetesi tarafından yapılan haber 4+4+4 eğitim sisteminin geldiği noktayı gözler önüne serdi. Sarıyer’de bir okulu devlet değil bir cami cemaati “yeniden yaparken” kampanyayı örgütleyen cami müezzini aynı zamanda okulun din derslerine giriyor.

AKP’nin eğitim sistemini gericileştirme konusunda attığı en önemli adım olan 4+4+4 eğitim sistemi, okulların cami cemaatine emanet edilmesini beraberinde getirdi. Bugün Zaman gazetesinde yer alan habere göre okul tadilatı cemaat tarafından yapılırken, din dersine de öğretmen değil, caminin müezzini giriyor.

Hacı Mehmet Şalgamcıoğlu İlköğretim Okulu, devlet tarafından değil cemaat, müezzin ve müdür “girişimiyle” yenilendi. AKP’nin okulları nasıl bir sisteme teslim ettiğini de ortaya koyan bu adım bugün Zaman gazetesinde yer aldı.

İmam ve müezzinlerin din derslerine girmesi de 4+4+4 değişikliği sonucunda gündeme gelmişti.

Eğitim Sen'den tepki
Konuya ilişkin görüşlerini aldığımız Eğitim Sen Merkez Basın Yayın Sekreteri Tuğrul Culfa şu değerlendirmelerde bulundu:

"Kamusal eğitim ilkesi gereği tüm eğitim kurumları devletin finansmanı ile yapılmalı eksiklikleri yine bu kaynakla giderilmelidir. Ancak ülkemizde ne yazık ki eğitimin sorunları, altyapı yetersizlikleri bitmemektedir. AKP iktidarı ise her yıl, eğitim alanında yaptığı düzenlemelerle soruna çözüm değil bulma yönünde değil tüm sorunlara bir yenisini daha ekleme yönünde adımlarını atmaktadır. 4+4+4 eğitim sistemi buna verilebilecek en iyi örnektir.

Zaman Gazetesi’nde çıkan haberde yer alan “dayanışma” mesajı ise devletin eksik bıraktığı tüm kamu kurumlarını kapatan ‘sermaye dayanışması’nın küçük bir fotoğrafı niteliğindedir. Bu fotoğrafın büyüğü eğitim alanında gerçekleştirilmesi planlanan kamu özel ortaklık projesi gibi projelerdir. Bilindiği üzere, kamu özel ortaklık projeleri de devletin karşılayamadığı hizmetin özel sektör “desteği” ile verilmesini öngören projelerdir.

Haberde öne çıkan bir diğer mesaj ise, din eğitimi veren müezzinin okulu için gösterdiği dayanışmadır. Bu mesaj da AKP iktidarının kendi suretinden bir toplum yaratma stratejisinin küçük bir örneği olarak karşımıza çıkmaktadır."

(soL - Haber Merkezi)