AKP'nin açıkladığı yeni okula başlangıç yaşı ne getiriyor?

Milli Eğitim Bakanlığı’nın, 4+4+4 eğitim sistemine ilişkin yayınladığı genelgeye göre artık 66 ayı dolduran tüm çocukların ilkokula kaydı otomatik olarak yapılacak. Genelge, küçük yaşta okula başlayan çocuklar sayesinde İmam Hatip Ortaokullarının ve çocuk işçiliğinin önünün açılmasını sağlıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı, 4+4+4 eğitim yasasına ilişkin bir genelge yayınladı. Bakanlık gelen tüm tepkilere rağmen okula başlama yaşını 5,5 yaş (66 ay) olarak açıklarken, 2012-13 eğitim ve öğretim yılında 4. Sınıfını tamamlayan öğrencilerin İmam Hatip Ortaokuluna gidebileceğini duyurdu.

İmam Hatip Ortaokullarına kayıt yapılabilecek
Milli Eğitim Bakanlığı, 2012-13 eğitim ve öğretim yılı için, 30 Eylül 2012 tarihi itibariyle 66 ayını tamamlayan tüm çocukların okul kayıt işlemlerinin e-okul sistemi üzerinden merkezi olarak yapılacağı duyurdu.

2012-13 eğitim ve öğretim yılında eğitim öğretime başlamış olan imam hatip ortaokullarına devam etmek isteyen 5’inci sınıf öğrencilerinin kayıtları bu okullara yapılacağı bildirildi. Genelgede, okul öncesi eğitimde 48-60 ay arası çocuklar için geçerli olacağı ifade edildi.

Milli Eğitim Bakanlığı genelgesinde ilköğretimi tamamlayan öğrencilere diploma verilmeyeceği, 12 yıllık zorunlu eğitim sonunda ortaöğretim diploması verileceği vurgulandı.

İmam Hatiplerin bağımsız ortaokullar olarak kurulmasına öncelik
İmam Hatip ortaokullarının bağımsız ortaokul olarak kurulmasına öncelik verileceğinin belirtildiği genelgede şöyle denildi:

“Bunun mümkün olmadığı durumlarda imam-hatip liseleri ile birlikte kurulabileceklerdir. Ancak bu durumda imam hatip ortaokulu öğrencileri ile imam hatip lisesi öğrencilerinin okul giriş çıkış kapıları ile bahçe gibi ortak kullanım alanlarının öğrencilerin yaş seviyeleri dikkate alınarak imkanlar dâhilinde düzenlenmesi sağlanacaktır. Şartların uygun olmaması durumunda aynı binada bulunan ilkokul ve ortaokul için ikili öğretim uygulaması yapılabilecektir. İkili öğretim yapan okullarda ortaokullar sabahçı, ilkokullar ise öğlenci olarak eğitim öğretim faaliyetlerini yürüteceklerdir. Çeşitli sebeplerle kapalı bulunan okulların ihtiyaç halinde yeniden kullanıma açılması için gerekli tedbirler alınacaktır."

TKP: “AKP ilk üç kağıdı yaptı”
Türkiye Komünist Partisi, Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıkladığı genelgeye günlük yayın organı TKP’nin Sesi’nde yer verirken, kanun çıkmadan önce AKP tarafından 60-72 ay arası diye yuvarlak bırakılan okula başlama yaşının, üçkağıtla 66 ay olarak sabitlenmesine tepki gösterildi. TKP’nin Sesi’nde, “Amaç eğitimi 12 yıla çıkarmak değil, tersine üçe bölerek İmam-Hatiplerin orta bölümünü açmak ve 11 yaşından önce dinci eğitimin ve çocuk işçiliğin önünü açmaktır” denildi.

TKP’nin Sesi’nin bugünkü sayısı şöyle:

4+4+4 kademeli eğitim adıyla bilinen ve AKP tarafından “12 yıllık zorunlu eğitim” kılıfıyla sunulan eğitimdeki gerici dönüşümün ilk kandırmacası ortaya çıktı. Kamuoyunda büyük tepki çeken okula başlama yaşı, kanun çıkmadan önce AKP tarafından 60-72 ay arası diye yuvarlak bırakılmış, kanun çıktıktan sonra AKP’nin her zaman yaptığı üçkağıtla 66 ay olarak sabitlenmiştir. Hatta isteyen veli dilekçe vererek 60 aylık çocukları okula başlatabilecekmiş!

Maksat eğitimi 12 yıla çıkarmak değil, tersine üçe bölerek İmam-Hatiplerin orta bölümünü açmak ve 11 yaşından önce dinci eğitimin ve çocuk işçiliğin önünü açmaktır.

Daha gelişimini tam olarak sağlayamayan çocukların okula başlatılması konusundaki bu hırs ve ısrarın arkasında nasıl bir gerici ideoloji ve niyet olduğunu, çıraklık adıyla ucuz diye çocukların çalıştırılmasında nasıl bir vicdansızlık bulunduğunu görünüz!

Gördüğünüz şey gericilik, emek düşmanlığı ve çocuk sevgisizliğidir!

(soL - Haber Merkezi)