AKP’li Milletvekili: ‘Aleviliğin ayrı bir inanç haline getirilmesi çabaları Türkiye’nin pilini bitirmek için’!

AKP Kütahya Milletvekili İdris Bal, Aleviliğin ayrı bir inanç haline getirilmesi çabalarının Türkiye’nin içeride pilini bitirme operasyonu olduğunu söyledi. Bal, on iki yüzyıldır var olan Aleviliğin bir “inanç haline getirilmesi”ni “Türkiye’nin iç ve dış siyasetine müdahale” olarak yorumladı.

AKP Kütahya Milletvekili İdris Bal, dün TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, hazırladığı Alevi-Sünni ilişkileri ile ilgili raporu anlattı. Bal, son dönemde hükümet sözcülerinin Alevilere yönelik provokatif çıkışlarına yeni bir halka ekledi.

On iki yüzyıldır var olan Alevilik inancı ve kültürünü yok sayan açıklamalarda bulunan AKP Kütahya Milletvekili, “Aleviliğin ayrı bir inanç haline getirilmesi çabalarının Türkiye’nin içeride pilini bitirme operasyonu” olduğunu söyledi.

“Önleyici sosyal tedbirler”!
Basın toplantısında “önleyici hekimlik” gibi “önleyici sosyal tedbirlerin” de bulunduğunu söyleyen İdris Bal, Alevi-Sünni ilişkilerinin Türkiye için terör ya da darbe kadar önemli bir konu olduğunu söyledi. Konunun istismar edildiğini ileri süren Bal, Alevi-Sünni kardeşliğinin bir zorunluluk olduğunu ifade etti.

AKP Kütahya Milletvekili, Alevi-Sünni kardeşliğinin zorunluluk olduğunu söylemesine karşın Alevilerin kendi inanç ve kültürlerine ilişkin taleplerini, “Aleviliğin ayrı bir inanç haline getirilmesi, hatta din haline getirilmesi çabası” olarak niteleyerek “barış”tan ne anladığını ortaya koydu. Bal, bu durumu “aslında Türkiye’nin hem iç hem dış siyasetine müdahale etme ve içeride pilini bitirme operasyonu olarak değerlendirdiğini” kaydetti.

“İslam’ın ibadethanesi camidir”
Açıklamasında Alevilerin taleplerine değinen İdris Bal, “Kendi kültürel farklılıklarının Anayasal olarak koruma altına alınmasını istiyorlar. Cemevinin yasal statüsünün belirlenmesi, Diyanet İşleri’nde Alevi din adamlarının da görev alması, zorunlu din dersinin kaldırılması ve benzer somut talepler var. Bu taleplerin bazıları zaten karşılanıyor” diye konuştu.

AKP Kütahya Milletvekili sözlerine, “Her dinin bir ibadethanesi vardır. İslam’ın ibadethanesi camidir. Cami yalnızca Sünnilerin değil tüm Müslümanların ibadethanesidir. Alevilerin de ibadethanesidir. Cami eğer Alevi vatandaşların çoğunlukta olduğu bir yerde ise buraya Alevi yorumuna göre ibadet yaptıracak din adamları gönderilmeli” diye devam etti.

Aleviler ile Sünniler arasında karşılıklı psikolojik duvarlar olduğunu söyleyen Bal, “Muhatap sadece Alevi kesim değil, Alevisi ile Sünnisi ile her kesime yönelik çalışma yapılmalıdır. Yanlış algılamalar kırılmalıdır” diye konuştu.

AKP, Alevileri camiye yollamakta kararlı
Alevilerin cem evinin ibadethane olarak tanınması talebine şiddetle karşı çıkan AKP hükümeti, Alevileri camiye yollamakta kararlı. Son olarak Başbakan Erdoğan da bir televizyon programında Malatya’nın Sürgü beldesinde Alevilere yönelik saldırılar üzerine yaptığı değerlendirmede, Alevilerin cemevi talebine kulak tıkayarak camilere gitmeleri yönünde dayatmada bulunmaya devam etmişti. Erdoğan, “Aleviler müslümandır diyenler var, Aleviler müslüman değildir diyen var ve bunların içinde ateist olan da var. Biz müslümansak ibadethanesinin tek olması gerektiğini düşünüyorum yoksa bu ayrımcılık olur. Cemevi bir ibadethane değil cemevi kültürel etkinliklerin yapıldığı bir merkezdir” diye konuşmuştu.

(soL-Haber Merkezi)