AKP'den sağlıkçılara Reyhanlı talimatı: Ölü sayısını gizleyin!

Hükümet Reyhanlı’da sadece faillerle ilgili değil, kurbanlarla ilgili de yalan söylüyor. AKP’nin ölü sayısını 50 olarak açıklamasına karşın, soL gerçek sayının bunun çok üzerinde olduğunu tespit etti.

Hatay’daki sağlık emekçilerinden aldığımız bilgiyle tespit ettiğimiz sayı 50’nin çok üzerinde. Sağlık emekçileri, kendilerine “ölü sayısını 50’den fazla vermemeleri” uyarısı yapıldığını açıkladı.

soL gazetesinin haberine göre, AKP hükümeti, Reyhanlı’da Cumartesi günü yaşanan bombalı saldırıda yaşamını yitiren vatandaşlarımızın sayısını kasıtlı olarak az gösteriyor. soL’un ulaştığı veriler, ölü sayısının, resmi sayı olan 50’nin çok ötesinde olduğunu gösteriyor. Hataylı sağlık emekçilerine, “ölü sayısını 50’den fazla vermeyin” talimatı verildi. Yerel yetkililer, kendilerine “basına açıklama yapmamaları konusunda talimat verildiği”ni belirtti.

Hatay’da görev yapan 112 Acil’de görevli ambulans emekçileri ve farklı hastanelerdeki doktorlardan derlediğimiz sayılar, ölü sayısının 100’ün üzerinde olduğuna işaret ediyor. Ambulans çalışanları, patlamanın yaşandığı gün birim şeflerinin tüm çalışanlara “Ölü sayısı hakkında aileniz ve yakınlarınız dahil kimseye bilgi vermeyin, verdiğiniz durumda ölü sayısını 50 olarak verin” dediğini aktardı.

Çalışanlar, il dışından da 112 ekiplerinin Reyhanlı’ya getirildiğini, onların da taşıdığı ölülerle birlikte sayının daha da büyük olması gerektiğini belirtti.

“Yetkililer”in ise ağzını bıçak açmıyor. Hatay Valiliği, hastanelere ve sağlık müdürlüklerine “konuşmama” uyarısı yaptı.

Antakya Devlet Hastanesi yetkilileri, patlama sonrası hastanelerinde yaşamını yitirenlerle ilgili sorularımıza yanıt vermemeyi “toplum yararı” olarak savundu. Görüştüğümüz hastane yetkilisi, “Provokasyona ve bilgi karmaşasına çok müsait bir zemin var. Valilik bilgi vermemizi yasakladı” dedi.

İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri ise yaptığımız görüşmede, Valilik tarafından bilgi vermelerinin yasaklandığını söyledi. Yasak kararı getiren Hatay Valiliği Kriz Masası’yla yaptığımız görüşme ise “Şu an net bir bilgimiz yok. Çok yoğunuz. İyi günler” diyerek sonlandı.

Reyhanlı’da herkes, ölü sayısının 150’nin üzerinde olduğu görüşünde. Bir iddiaya göre, Reyhanlı Devlet Hastanesi’nin morgu dolduğu için, naaşların bir kısmı, AKP’ye yakın bir özel hastane olan Defne Hastanesi’ne aktarıldı.

Tüm şüphelerin ortadan kalkması ve gerçeği ortaya çıkması için hükümetin, derhal, öldüğünü tespit ettiği vatandaşların isim listesini açıklaması gerekiyor.