AKP'den ilk açıklama: Bu olay operasyonel hatadır

AKP Parti Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Uludere'de yaşanan katliamın "operasyonel bir hata" olduğunu söyledi. Hükümetten ise hala bir açıklama gelmedi.

AKP Parti Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Uludere'de yaşanan katliam ile ilgili açıklama yaptı. Çelik, yaşanan katliamı "operasyonel bir hata" olarak niteledi. Yaşamını yitirenlerin sivil olduğunu ve kaçakçılık yaparken vurulduklarını belirten Çelik, TSK'nın açıklama yaptığı sırada ölenlerin kimliklerinin bilinmediği belirterek kamuoyuna yanlış bilgi verdi. Zira ölenlerin büyük kısmının kimlikleri sabah saatlerinden itibaren basına yansımıştı. Çelik olayın 33 kurşuna benzetilmesinin ise 'ideolojik' olduğunu söyledi.

Hükümetten ise hala bir açıklama yok.

Çelik'in açıklaması şöyle:

"Bu insanların kimliği ve orda bulunma nedenlerine geniş araştırmalardan sonra ulaşacağız. Türkiye bir hukuk devletidir yapılan bir hata bir yanlış varsa hukuk devleti mantığı içersinde bu tepit edilecektir ve gereği neyse yapılacaktır bu insanların ilk gelen bilgelere göre terörist olmadıkları kaçakçılık yaptıkları biliniyor.

Ailelerinin başı sağolsun, ki çoğu aynı aileye mensuptur. Çoğu korucu çocuğudur ve bir gazimizin yakınıdır.

Bir hata, bir kusur varsa asla örtbas edilmiyecektir. Hukuk devleti mantığı içinde herşey yapılacaktır.

Bu olayı 33 Kurşun'a benzetenler ideolojik yanlılık vardır. Ancak bu olay operasyonel hatadır.

Başbakanımızın talimatıyla adli tıpın tüm imkanları Şırnak'a taşınacak ve gerekli incelemeler yapılacaktır.

Bu vatandaşların ne taşıdığını valimize sorduk, net bilgiler yok ancak sigara taşındığı yönünde bilgiler var elimizde.

Terörle mücadele sürecek ancak hata ve yanlışlıkarın açığa çıkarılması boynumuzun borcudur.

İdari soruşturma açıldı. Gereken yapılacak. Kendimizi hakim yerine koyamayız.

Genelkurmay açıklamasıyla benim açıklamam arasında bir tezat yok. Genelkurmay terörist zannıyla yapılan bir açıklama yapmıştır. Hantepe baskınını hatırlayın, bu terörist mühimmat katırlarla taşındı da neden önlem alınmadı denmişti. Onlar daha çok terör örgütünün kullandığı güzergahta bu operasyonun yaptıklarını söylüyorlar. Ama açıklama sonrasında bu insanların kimlikleri belli oldu.

Bu insanların detaylı kimlikleri, neden orada bulundukları detaylı araştırma sonrasında ortaya çıkacaktır. Maalesef bu kazanın olması terörle mücadele etmeyeceğiz anlamına gelmez. Bu fitne bitinceye kadar mücadele devam edecektir.

TSK teröristlere karşı şahin, vatandaşlara karşı güvercin olmalı. Kaçakcılık yapan insanlara karşı yapılacak hukuksal yaptırımlar kanunlarımızda yazılıdır.

Bir tarafta mağaradan canlı olarak teröristi teslim alan asker, kaçakcılık yapan insanların ölmesini istemez. İlk bilgilerimize göre zaten asla kasıt olamaz. Bu zaaf mıdır, yanlışlık mıdır araştırmadan sonra ortaya çıkacak.

Sabah ilk saatlerden itibaren Başbakanımız gerek Genelkurmay'dan gerek İçişleri Bakanı'nından herkesten bilgiler almıştır."