AKP'den havuç MHP'den sopa

Van’ın Muradiye ilçesinde düzenlediği aday tanıtım mitingi sırasında MHP’lilerin provokasyonu üzerine olay çıktı. Doğu illerinde yaşanan gerginlikler bölgeyi daha büyük provokasyonların bekleyeceği sinyalini veriyor. Birçok kişi Kürtlerin yoğun yaşadığı yerleşimlerde AKP ile MHP arasında ilan edilmemiş bir ittifak olduğunu ileri sürüyor.

soL (HABER MERKEZİ) Van'ın Muradiye ilçesinde Demokratik Toplum Partisi'nin Belediye Başkan adayları tanıtım mitingi sırasında MHP'lilerin provokasyonu sonucu olay çıktı. Biri polis üç kişinin yaralandığı olaylar büyümeden engellendi.

Yeni provokasyonlar olacak
Yerel seçim süreci ile birlikte özellikle Doğu illerinde yaşanan gerginlikler bölgeyi daha büyük provokasyonların bekleyeceği sinyalini veriyor. 28 Kasım 2008'de DTP milletvekillerinin bölgede çıktıkları turun Ardahan durağında yaşananlar bu tehlikeli sürecin ilk adımını oluşturmuş, Ardahan'da DTP'nin mitingine yüz kişilik MHP'li bir grup saldırmaya çalışınca karşılıklı bir çatışma yaşanmıştı. Bu ilde gergin hava günlerce devam etmişti.

Son olarak Van'ın Muradiye ilçesinde DTP 'nin Muradiye adayının tanıtılacağı mitinge MHP Muradiye ilçe başkanının sözlü müdahalesi gerginliğin artmasına neden oldu. Polisin biber gazı dahi kullandığı olayda karşılıklı yaralanma vakaları yaşandı.

Bölgede ve özellikle Van'da seçim yarışı daha çok AKP ve DTP arasında sürerken MHP'nin seçilme şansının çok az olduğu bu yerlerde bu tür müdahalelerde bulunması üstü örtük de olsa bir AKP yandaşlığından kaynaklanıyor.

Huzurun teminatı AKP!
Bölgede Kürt oylarına daha fazla gözünü dikmiş olan AKP'nin "Kürt dostu" politikalarına hız verdiği bu süreçte MHP'nin bozucu güç işlevi ile devreye sokulması AKP'nin kendini bu zorlu süreçten daha rahat sıyırmasını sağlıyor. Bu tür provokasyonlar AKP'nin MHP gibi olmadığı mesajını topluma geçerken, bir yandan da "huzursuzluk nedeni" iki uçtan sakınılmasını,"huzurun teminatı"nın da AKP olduğunu hatırlatma işlevi görüyor.

MHP, Doğu'da gönüllü olarak bir AKP maşası işlevini görürken, Batı'ya da "Biz ölmedik" mesajını geçerek milliyetçi oylarını canlı tutmaya çalışıyor.

Her yerel seçimlerde koltuk yarışının cinayetlere yol açtığı örneklere bu seçimlerde bu haliyle başka cinayetlerinde eklenebilme olasılığının önü bu kutsal ittifak ile giderek açılıyor.