AKP'den adaylarına 34 altın kural

AKP Genel Merkezi, yerel seçim kampanyası boyunca adaylarının ve teşkilatlarının dikkat etmesi gereken kuralları bir kitapçık halinde yayımladı. Kitapçıkta "seçmenle iletişim ve "kadroların imajı" kavramları öne çıkıyor.

soL (HABER MERKEZİ) AKP, yerel seçim çalışmaları çerçevesinde adaylarının uyması gereken kuralları belirleyen ve önerilerini sıralayan bir kılavuz kitabı hazırladı. AKP Tanıtım ve Medya Başkanlığı tarafından hazırlanan kılavuzda, partinin kurumsal kimliğini oluşturan renk ve yazı karakteri gibi ögeler, bayrak tasarımları ve yerel seçim müziklerinin yanı sıra "34 altın kural" yer aldı.

Kitapçığın önsözünü yazan Başbakan Erdoğan, "Unutulmamalıdır ki milletimizle kurduğumuz ortak dili devam ettirmek, çalışmalarımızın en hassas noktasıdır" ifadesini kullandı.

"Düğün ve cenazeleri kaçırmayın"
Kılavuzda, "İletişim Stratejisi' başlığı altında, seçmenle doğru iletişim kurulmasının önemine işaret edilirken "seçmene uygun söylem kullanın", "güler yüzlü ve sevecen olun", "ayrım gözetmeden toplumun bütün kesimleriyle diyaloğa girin, herkesi kucaklayın", "insanlara adlarıyla hitap edin", "ev ziyaretleri gibi yüz yüze görüşme imkanlarını değerlendirin" gibi uyarılar yapıldı. Adayalara, yerelliklerdeki düğün ve cenazeleri önceden öğrenip bunlara katılmaları ve diyalog geliştirmek için fırsat olarak değerlendirmeleri uyarısı yapıldı.

"Cinsiyet ve yaşa göre hediyeler verin"

Ayrıca, "partinin yasal çerçeveler içerisinde kullanacağı promosyonların seçmen profili dikkate alınarak cinsiyet ve yaş gruplarına göre sınıflandırılması" gerektiği, çocuklara ve gençlere hediyeler verilmesinin uygun olacağı belirtildi.

AKP'nin bu seçimlerde gençlere büyük önem verdiği belirtilerek çalışmalarda yerelliklerden seçilecek çabuk karar alabilen, yetenekli gençlerin yer alması gerektiği söylendi.

"Diğer partileri kötülemeyin, sadece AKP'yi anlatın"
Belediye başkan adaylarının propaganda amacıyla gideceği bölgenin sorunlarını önceden araştırıp öğrenmeleri ve bu sorunlarla ilgili olarak partinin sunacağı çözüm önerilerini tespit etmeleri gerektiği, diğer partileri ve onların adaylarını kötülemek yerine sadece AKP'nin icraat ve çalışmalarını anlatmaları, seçmenin dile getireceği sorunları not almaları gerektiği belirtildi.

Adaylara yerel medyayı etkili kullanmalarının ve sivil toplum örgütleri ile doğru ilişki kurmalarının önemi hatırlatıldı.

Belediye başkan adaylarına: "Mevsime uygun giyinin"

"Altın kural"lardan biri de, "Belediye başkan adayları, seçim alanlarına ve katılacağı aktivitelere göre kıyafet belirlemelidir. Bu aktiviteler sırasında ve propaganda süresi boyunca mevsim şartlarına uygun kıyafetlerin seçilmesi uygun olacaktır" şeklinde kitapçıkta yer aldı.

"Kurumsal kimliğin dışına çıkmayın"

Parti teşkilatları ve seçim bürolarında duracak görevlilere ise, "sorulara hazırlıklı olun", "yetersiz kaldığınızı hissettiğiniz anda hiyerarşik yapıyı bozmadan diğer görevlilerden yardım alın" gibi uyarılara bulunuldu. Parti genel merkezinden gelecek olan veya merkezin kullanılmasına müsaade ettiği slogan, metin ve şarkılar dışında hiçbir aday ya da teşkilatın kendi başına hazırladığı materyalleri kullanmaması gerektiği, afiş ve broşür gibi dokümanların ise partinin kurumsal kimlik kataloğu esas alınarak hazırlanması gerektiği vurgulandı.

"Ak kadrolar"ın imajı...

Belli bir disiplin ve kurallar çerçevesinde hareket edilmesi, uyumlu giysiler giyilmesi, parti rozeti takılması gibi davranışların, "Ak Parti kadrolarının bir 'takım ruhu' ile hareket ettiği imajını doğuracağı" kaydedilirken, "Ak kadroların dünyayı bilen, teknolojinin bütün imkanlarından yararlanan, iş yapabilir ve kabiliyetli kadrolar olduğunu göstermek için günümüz iletişim cihazlarının teşkilatlar ve seçim bürolarında hazır halde bulundurulmasının önemi aşikardır" ifadesine yer verildi.

"Günlük rapor tutun"
Teşkilatlar ve seçim bürolarının yaptığı çalışmalarla ilgili olarak rapor tutulması, bürolara gelen seçmenlerin yaş, meslek ve öğrenim durumlarınını kapsayan öz geçmişleri ile düşünce ve isteklerinin not edilmesi, sabah-akşam günlük durumu değerlendiren toplantılar yapılması gerektiği de vurgulandı.

Ayrıca, AKP Genel Merkezine bağlı olarak il ve ilçe başkanlıklarında oluşturulan AKİM (AK Parti İletişim Merkezi) dolayısıyla seçmenlerin AKP'nin adayları hakkındaki görüşlerini ve kendi yöreleri ile ilgili sorun ve önerileri partiye iletebileceği belirtildi.