AKP’de kimse koltuğunu bırakmak istemiyor

Başbakan Erdoğan, 30 Eylül’de yapılacak olan parti kongresi öncesinde MKYK üyelerinden yerlerine isim önermelerini istedi ancak MKYK üyeleri koltuklarını bırakmaya yanaşmadı.

30 Eylül’de yapılacak AKP kongresi öncesi yeni Merkez Karar Yürütme Kurulu (MKYK) üyelerini belirlemek için çalışmalarını sürdüren Erdoğan, MKYK üyelerinden yerlerine isim önermelerini istedi ancak beklenen yanıtları alamadı.

Cumhuriyet gazetesinden Erdem Gül’ün haberine göre, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın 30 Eylül’deki büyük kongrede oluşacak partinin yeni vitrini için anket yaparak isim önerisi alması, siyasette koltuğun anlamını bir kez daha ortaya koydu. Erdoğan, AKP’nin mevcut MKYK üyelerinden, kongre için kendi yerlerine isim önermelerini istedi. Erdoğan’ın bu isteği partide, “kimlerin kendiliğinden bırakacağını” görmek istediği şeklinde değerlendirildi. Ancak MKYK üyeleri bu mesajı almayıp, mevcut konumlarını sürdürmek istedi. MKYK üyelerinin çoğunun kendi ya da birbirlerinin isimlerini önerdiği belirtildi.

Erdoğan’ın AKP’yi 2014’teki cumhurbaşkanı seçiminin de içinde olduğu üç yıllık süreçte yönetecek yeni MKYK’yi belirlemek için yaptığı toplantıya ilişkin parti kulislerinde yeni bir bilgi ortaya atıldı. Buna göre Erdoğan, anket yapmak için milletvekilleri, kurucular, il ve belediye başkanlarından önce, ilk toplantıyı “kendi yerlerine gelecek isimler belirleneceği” için mevcut MKYK üyeleriyle yaptı. Toplantıda Erdoğan, 3 yıllık dönemde yaşanan siyasi gelişmelerle ilgili kısa bir sunum yapıp, MKYK üyelerine teşekkür etti. Erdoğan, kongre öncesi son kez bir araya geldiklerini vurgulayıp MKYK üyelerine veda etti ve helalleşti.

Erdoğan, ardından partiyi bundan sonraki 3 yıl için yönetecek 50 kişilik yeni MKYK için isim önerileri istediğini belirterek, anket formları dağıttı. Ancak MKYK üyeleri de söz almak istedi. Konuşan MKYK üyelerinin tamamı parti işleri ve hükümet politikalarıyla güncel konularda değerlendirmeler ve bakış açılarıyla yeni öneriler getirerek, “kendilerinin bundan sonraki süreçlerde de değerlendirilmesi” talebini dolaylı olarak dile getirdi. Toplantıda yer alan bazı isimlerin de aralarında bulunduğu partililerce, bu durum şu ifadelerle yorumlandı: “Başbakan ‘Bu bana yeter’ diyecek isim var mı onu görmek istiyor. Ancak bu mesaj MKYK üyelerince alınmıyor. Daha yapabilecekleri işler olduğunun mesajını veriyorlar. Toplantıdan bu yana da Başbakan’ın elini rahatlatmak için bile olsa yeniden aday olmadığını söyleyen hiç kimse çıkmadı.”

Erdoğan gönderecek
Erdoğan’ın kendiliğinden çekilme kararı alan isimlere yeniden görev verme eğiliminde olacağı, ancak kimse çıkmadığı için MKYK’den çizeceği isim sayısını yüksek tutacağı söyleniyor. Erdoğan’ın, pazar günkü kongrede 50 kişilik MKYK’nin yarıya yakınına yeniden görev vermeyeceği belirtiliyor.

Öte yandan Numan Kurtulmuş ve Süleyman Soylu’nun ardından eski Anayasa Mahkemesi raportörü Osman Can’ın da AKP’ye katılması bekleniyor. Can, dün AKP Genel Merkezi’nde Başbakan Erdoğan ile görüştü.