AKP Wikileaks'te ne yapacağını bilemiyor

Wikileaks’ın ABD Dış İşleri Bakanlığına ait birçok gizli dosyayı açıklaması bütün dünyada tartışma yarattı. Belgelerde en çok adı geçen ülkelerden biri Türkiye. AKP ise belgeler hakkında ne açıklama yapacağını bilemez bir görüntü veriyor.

Wikileaks’ın ABD Dışişleri Bakanlığı'na ait birçok gizli dünya ile paylaşması her yerde şok etkisi yarattı. Türkiye için ise daha özel bir anlamı var, çünkü belgelerde en çok adı geçen ülkelerden biri Türkiye. Oldukça canı sıkılan AKP yönetimi ise belgeler hakkında ne açıklama yapacağını bilemiyor ve belgelerin "güvenilir olmayabileceğini" söylüyor. Oysa bu tartışma dünyada çoktan sonlandı.

Erdoğan beklemede
Başbakan Erdoğan, 3. AB-Afrika Zirvesi için bir gün gecikmeyle Libya'ya gitmeden önce havaalanında düzenlediği basın toplantısında dün açıklanan Wikileaks belgeleriyle ilgili kısa bir değerlendirme yaptı. Erdoğan, "Site önce eteklerindeki döksün, sonra ne kadar ciddi olduğuna bakarız" dedi.

Önce bir kendi aramızda konuşalım…
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Wikileaks internet sitesinde açıklanan belgelerle ilgili olarak, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Şu an ortalık toz duman, bunun yatışması lazım” dedi. Yıldız, Erciyes Üniversitesi'nin akademik yıl açılış törenine katılmak üzere geldiği Sabancı Kültür Sitesi önünde gazetecilerin sorularını cevaplandıran Yıldız, şunları söyledi:

"Bildiğiniz gibi 250 bin adet belgeden bahsediliyor. Bunların 9-10 bin tanesi de Türkiye ile ilgili deniliyor. Şu anda ortalık toz duman, bunun yatışması lazım. Belgelerin tamamını görelim. Benimle de alakalı cümlelerimin olduğunu orada görüyoruz. Diğer bakan arkadaşların da aynı şekilde var ama böyle parça bölük açıklama yapmanın doğru olmadığını düşünüyorum. Hepsini hep beraber kucaklayıcı, ne kadar aslı var ne kadar aslı yok bunları görmemiz lazım. Toz dumanın dinmesini bekleyelim."

AKP inanmak istemiyor
AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik yaptığı açıklamada, "belgeler inceleniyor, gereken açıklama yapılacak" dedi. Çelik, şöyle konuştu: "Hükümet olarak biz bu yayınlanan belgelerin tamamının anlaşılmasını bekliyoruz, bu konuda Dışişleri Bakanlığımız çalışma içerisinde. Belgeler ne kadar muteber bunlar ortaya çıktıktan sonra gereken açıklamalar yapılacak. Belgeler ortaya çıktıktan sonra üzerinde gereken incelemeler yapılacak. zaten dediğim gibi bu yönde yoğun bir çalışma var. O çalışmalar bitince nedir ne değildir tam olarak anlaşılacak ve resmi açıklamalar yapılacak."

(soL –Haber Merkezi)