AKP ve CHP liderleri arasında Öcalan tartışması

BDP’nin hiçbir fonksiyonu olmadığını iddia ederek “olay herhalde yine İmralı'ya gidebilir” diyen Erdoğan’a tepki gösteren Kılıçdaroğlu, Öcalan’la görüşülmek istenmesinin arkasında Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı adaylığının bulunduğunu iddia etti.

ATV ve A Haber televizyonlarının ortak yayınladığı programda gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Kürt soruna ilişkin de çeşitli açıklamalar yaptı. Erdoğan’ın Abdullah Öcalan’la ilgili açıklamasına Kılıçdaroğlu başka bir televizyon programından cevap verdi.

“Siyasi kanatla müzakereyi bitirmek bizden kaynaklanmıyor”
BDP’li milletvekillerinin Şemdinli’de PKK’lilerle kucaklaşmasını hatırlatarak BDP’ye eleştirilerini sürdüren Erdoğan, siyasi kanatla müzakerelerin bitmesinin kendilerinden kaynaklanmadığını iddia ederek şunları kaydetti:

“Siyasi kanatla müzakereyi bitirmek bizden kaynaklanmıyor, dağdaki teröristle, parlamentoda ki milletvekilleri sarmaş dolaş olunca bunun ülkedeki yansıması nasıl olur? Şimdi biz aynı zamanda ülkeyi yönetiyoruz ama siyasetçiyiz, bunun halkımın üzerindeki genel izlenimi nedir, bunu ölçmek durumundayız. Yüzde 90 civarında araştırmalarda bu konuyla ilgili tepki geliyor, şimdi biz siyasette müzakere diyoruz onlar inadına gidiyor dağdaki ile öpüşüyor, merhaba dedik diyorlar. Nasıl bir merhabaysa bu artık, madem sen siyasetini yapacaksın gel onu yap ne işin var onlarla.”

“Siyasi uzantının hiçbir fonksiyonu yok olay herhalde yine İmralı'ya gidebilir”
Erdoğan konuşmasının devamında ise BDP’lilerin hiçbir fonksiyonu olmadığını iddia ederek İmralı’yla görüşülebileceğini şu sözlerle işaret etti:

“Benim bakanlarım bunların Eşbaşkanları ile defalarca görüştüler, bütün bunları yapmamıza rağmen siyasi uzantılarının hiç bir fonksiyonu yok. Ben görüşmeden kaçmam ama ellerinde kullanabilecekleri şu anda ne bir kozları var nede yetkileri var. Siyasi uzantılarının bundan dolayı bağırıp çağırmaktan başka bir davranışları kalmıyor. Siyasi uzantının hiçbir fonksiyonu yok olay herhalde yine İmralı'ya gidebilir.”

“Kendisinin muhatabı artık Öcalan'dır”
Erdoğan’ın açıklamalarına CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Haber Türk televizyonunda katıldığı canlı yayında cevap verdi. Kılıçdaroğlu Erdoğan’ın İmralı’yla görüşülebileceğini işaret etmesi üzerine şu şekilde konuştu:

“Eğer bir başbakan çıkıp kamuoyu önüne 'Öcalan'la görüşülmeli' diye bir beyan deklare ediyorsa kendisinin muhatabı artık Öcalan'dır. Ben bunu kabul etmiyorum. İçime de sindiremiyorum. Kimse kusura bakmasın. Bir devlet yönetiminde böyle bir şey olabilir mi?”

“Öcalan’la görüşmenin arkasında Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı adaylığı var”
Öcalan’la görüşmenin arkasında Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı’na aday olması olduğunu iddia eden Kılıçdaroğlu Oslo sürecinin ilkesiz, ahlaki olmayan, yalanlar üzerine kurulu, halkı kandırmaya yönelik bir süreç olduğunu ileri sürerek, "tek amacı vardır, AKP'ye seçim kazandırmak için PKK'nın eylemsizlik kararı almasını sağlamaktır. Ve o da sağlanmıştır" şeklinde konuştu.

“Oslo görüşmelerinin ardından Türkiye kan gölüne döndü”
Görüşmenin istihbarat örgütleri tarafından yapılmasına itirazları olmadığını söyleyen Kılıçdaroğlu, görüşmenin başbakanın temsilcisi düzeyinde yapılmasının ise kabul edilemez olduğunu söyledi. İlk yapılan Oslo görüşmelerinin ardından Türkiye'nin kan gölüne döndüğünü savunan Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

“Korkum şu, ikinci Oslo görüşmelerinden sonra Türkiye'de iç savaş tetiklenebilir. Herkesin bu gerçeği görmesi lazım. Sayın Başbakan ülkeyi yönetemez. Her şeyi kendi çıkarları, kendi partisinin çıkarları üzerine inşa eden, ülkenin çıkarlarını göz ardı eden bir başbakanın bu süreci yönetmesi mümkün değildir.”

(soL - Haber Merkezi)