AKP Taksim Meydanı'nın boşaltılmasını isteyecekmiş: Başka arzunuz?

Gezi Parkı direnişiyle başlayan ve ülkenin tamamında “hükümet istifa” sloganlarıyla süren eylemlere ilişkin hükümetin alacağı tavrın belirlendiği ileri sürüldü.

AKP’nin polisini çektiği andan itibaren tek olayın yaşanmadığı Taksim Meydanı’nda güvenlik sorunu olduğu ve meydanın bu yüzden boşaltılmasının isteneceği belirtildi.

Kaygıları güvenlik sorunuymuş…
Cuma günü bir araya gelen Vali Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı, Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, ilçe emniyet müdürleri, İl Jandarma Komutanı, MİT İstanbul Bölge Başkanlığı AKP’nin önümüzdeki dönemde izleyeceği yol haritasını karara bağladı.

Radikal’den Ömer Erbil’in haberine göre, Gezi Parkı’nda yetkilileri asıl kaygılandıran "güvenlik sorunu". İktidar, bu argümanla Taksim Meydanı’nın boşaltılması isteyecek.

Halk ‘hükümet istifa’ diyor ama anlayan kim?
Halkın “hükümet istifa” sloganıyla sokakları inlettiğini unutturmaya çalışan hükümet yetkilileri, direnişe ilişkin somut hiçbir talebi yerine getirmemişken, meydanın boşaltılması talebinin karşılanmasını bekliyor.

Haberde tavrın şu şekilde olacağı ileri sürüldü:

“Evvela Taksim Meydanı ve çevresinin barikatlardan temizlenmesi istenecek. Yaya ve araç trafiğinin sağlıklı bir şekilde akışının sağlanması birinci öncelik. Herhangi bir olumsuz durum karşısında oluşacak panik, yangın, kargaşa anında ambulans, itfaiye gibi araçların rahat işlemesi için trafiğin açılması şart. Her türlü provokasyon ya da güvenlik zafiyetine karşılık Taksim Meydanı’nda güvenlik güçlerinin duruma artık hâkim olması istenecek.

Gezi Parkı içine ve eylemcilerin parka giriş-çıkışlarına müdahale olmayacak ama Taksim Meydanı ve çevresi doğal akışına bırakılacak. Kısacası Güvenlik Kurulu Gezi Parkı’na müdahale etmeden Taksim’i eski haline kavuşturarak esnafı da rahatlatmak istiyor. Başta AKM ve Taksim Anıtı olmak üzere tüm pankartların meydandan indirilmesi de taleplerden biri.”

(soL - Haber Merkezi)